23.02.2014

St. Laurentius

Youtubessa on maistiaisia ko. laskiaismusiikista. Sidoroffin kuuluisin teos lienee minunkin levyhyllyssä oleva vuoden 2007 kuorolevy Panihida.
Entä missä on täällä?
Vantaalla Helsingin pitäjän kirkonkylässä:
Tervetuloa Pyhän Laurin kirkkoon Vantaalle.
HS:ssa oli juttu   vaivaisukoista, joita esittelin jutussa mainistusta Kerimäen kirkon (kts. kirjoitukseni 1 2)  näyttelystä (kts. 1 , 2 ja 3 ).

En dag i Dina gårdar är bättre än eljest tusende. Ps. 84:11
("Yksi päivä sinun esikartanoissasi on parempi kuin tuhat muualla")

1660-1818 seisoi kirkon vieressä puukirkko suomenkielisiä jumalanpalveluksia varten. Sitten se purettiin ja suomenkieliset alkoivat pitää samassa kirkossa messujaan ennen ruotsinkielisiä.

Veterinärrådet arvonimen voisi antaa vaikka sille, joka kehittää kehittävän tassupelin tabletille.
Kattomaalaukset ovat tuoreen näköisiä.


Messinkiset kattokruunut 1600- ja 1700-luvulta pelastettiin tulipalosta, kuten Herttoniemen kartanosta 1857 peräisin oleva Viimeisen ehtoollisen jäljennöstä.




Kirkko on rakennettu 1400-l. puolivälissä. 1893 se paloi kiviosia lukuunottamatta. Sen jälkeen se sai  uusgoottilaisen ilmeen ajan tyylisuunnan mukaan.

Keskiaikaiset veistokset olivat siivottu pois. Yksi on Kansallismuseossa, neljä paloi tulipalossa (ullakolla kai) ja kolme jostain syystä säilynyttä veistosta on sitten palautettu kirkkoon. Pyhä Dominicus ei näy kuvissa.



Rovaniemellä on Artic Pride tapahtuma otsikolla "Homo, älä hiivi etelään piiloon." (Ylen juttu).

Taitavat vaan hiipiä tai erota kirkosta sillä ainakaan kirkon ovet eivät ole avoinna sillä kun
sunnuntaina piti olla sateenkaarihartaus pääkirkon kryptassa  seurakunnan jäsenet painostivat vetämään tilaisuuden pois. Nyt se järjestetiin paikallisen yrittäjän tiloissa.

Lapin Kansan juttu on saanut toki runsaasti kommentteja.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen