11.02.2014

Arssi

 Kiasmassa on Ars Fennica kisa menossa.
 Palkintosumma kohtuullinen 40 keur.
Turkulaiskaksikko IC-98 on jo valittu Suomen edustajaksi Venetsian biennaaliin ensi vuonna. Varmasti hyvä valinta. Pitänee käydä katsomassa.  Nyt niillä oli pari teknisesti taitavaa animaatiota, mutta olisi voinut jotain muutakin nähdä.
Toinen taitelikaksikko oli kuvannut ihmisiä, jotka oli enemmän tai vähemmän pukehtuneet kasviksi. Kiinnostavan näköisiä ihmisiä ja taitavasti otettuja ja painettuja valokuvia. " Ikonen on ommellut asut ja esiintyy itse kuvissa lumihiutaleena, lehtenä ja lintuna." Kait tuo olisi minun suosikki.
Kolmannen kaksikon videoteoksia en edes viitsinyt jäädä katsomaan. Yhdessä oli alankomaalaisia puhumassa mielenterveysongelmistaan ja toisessa jotain Turun saariston tulevaisuusjuttuja.
Leena Nion isot taulut on värikkäitä ja omaperäisiä, mutta ei ehkä kovin yhteinäinen juttu.
Viimeinen noista on ommeltuja hahmoja muka mytologioihiin liittyen.

Kaikki tarpeelinen esittely ja kuvia löytyy yli 80 s. pdf:stä.



 Fyysikko, elektroniikkasuunnittelija ja Heurekassakin pitkään toiminut  herra Kureniemi tunnetaan elektronisen musiikin uranuurtajana. Hän osasi rakentaa härveleitä ja teki niitä mm. kansantaiteilia M.A.Nummiselle.  Ylen Elävässä arkistossa on useampikin pätkä.

Hänestä tehty retrospektiivinen webbisivusto on otsikoitu "mies tulevaisuudesta" varmaan viitaten hänen monessa media antamiin haastettaluihin, mihin tekniikka on menossa. Toisekseen hän on tallentanut päiväkirjoihin, valokuviin, nauhoihin elämäänsä tolkuttoman paljon. Hänen visiossa on, että ihmisen aivojen mystisimmätkin asiat opitaan simuloimaan ihmisen olennaisin olemus saadaan kvanttitiloihin. Arkistomateriaalin perusteella hänestä voisi tehdä historian omaava avatar tavallaan.

 Näyttelyssä on hänen koneitaan. Lisäksi moderni toteutus eräästä hänen musiikin käyttöliittymästään eli ihmisen liike muutetaan säveliksi.  Hippiaikana ihmiset saivat anturit ja sitten kun he koskettelivat toisiaan paljaaseen ihoon syntyi erilaisia ääniä.

Näyttelyssä oli arkistoa, mm. huolellisesti dokumentoituja valokuvia, kassakuitteija, lyhytelokuvia, puhesyntetisaattorilla (en saanut selvää) tehty kirjoileva pää, joka menee aidastulla alueella vähän kuin robotti-imuri. 1980-l. alussa se oli messuilla ja joku kävijä suutuspäissään pisti sen palasiksi, joten se on pitänyt askarrella uudelleen.

Hän on myös tehnyt tietokonetaidetta vuosikymmeniä.
 Kiasma Hits kokoelmassa on muutamia hyviä teoksia, mutta ehkä tuo nimi on vähän liioittelua. Hienoin keksintö on WC:ssä kuultu äänimaisema, mikä on hyvä idea. Toivottavasti se jää sinne.

Luonnonmateriaaleista valmistetut vaatteet olivat hienoja.

Kotkan kirkon entiset urkupillit löysivät tiensä valaan vatsaan pitämään aikamoista ääntä.

Taanilalla on videotaidetta. Ehkäpä merkittävimpänä Eurajoen ydinvoimalan rakennusprojektin näyttäminen kolmella kankaalla. Seinällä on Erlangenissa tehtyjä rakennuspiirrustuksia.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen