28.02.2014

Lorean


M. J. Foxilla on oikein suomenkielinen wikipediasivu. Hänen säätiöllään tosin ei ole, mutta englanninkielinen toki on. Säätiö rahoittaa Parkinsonin taudin tutkimista - tähän asti 400 miljoonalla taalalla. Suomeenkin saatiin 350 kilotaalaa. HY:n tiedote. Fox itse sai taudin diagnoosin jo 1991.

Monien 30-60 vuotiaiden luulisi tunnistavan Paluu Tulevaisuuteen elokuvan kaaran. Nämä autot ovat Geneven museosta.







27.02.2014

Matildankorkeus

Darmstadtin Mathildenhöhekin tuli esille yhdessä Emman uuden Rudolf Steinerin tekemisiin ja ideologisisiin juttuihin liittyvissä näyttelyteksteissä. Wikipediasta ei oikein käy ilmi mikä tähden.
 1900-l. alussa siellä asui taiteilijakolonna 1. maailmansotaan asti.
 
 Häätorni (alla) v. 1906.

 
 Paikkaa käytettin 1800-luvun lopussa vesihuollossa.









26.02.2014

Kunst des Bachs

Suomalainen Bach tupla-CD julkaistiin viime vuonna. Levy on äänitetty Imatralla, joskin sisältää kansallisesti tunnettuja artisteja. Levy on monipuolinen. Siitä todistaa viime viikon M-Studio ohjelma.

Luonnollisesti omistan levyn.  Kirkko Soikoon festarien konsertti Tuomiokirkon kryptassa.

Toimittaja Nordell kirjoitti Kirkkoon ja Kaupunkiin.

Sivu mennen sanoen tuorein  pääkirjoitus K&K:ssa tasa-arvoiseen avioliittolakiin liittyen ei ole yllättävä sen paremmin kuin  piispa Askolan naamakirjalausunto.
Steinwaynkin vaihtoi omistajaa. Jutusta käy ilmi, että 1950 Ameriikkaan muuttanut pianonrakentaja Heinrich Engelhard Steinweg perusti poikiensa kanssa kolmen vuoden kuluttua firman, ja hän oli muuttanut siiheksi nimensä. 
Taannoin oli taiteilija Turusta eli tohtori Urponen. Konsertti ei alkanut kovin lupaavasti sillä ekana oli D-molli Toccata ja Fuuga. Lisäksi se ei kuulostanut noilla uruilla mitenkään erityiseltä. Lisäksi Preludi ja Fuuga e -molli BWV 548 oli aika samankaltainen. Se kuitenkin kuulosti uruille sopivalta, kuten toki myös koraali Ich ruf zu dir Herr Jesu Christ. Erikoisempaa oli Contrapunctus I & XIV "Die Kunst der Fuge":sta. Viimeinen osa loppui kuin seinään sillä se oli kesken jäänyt (1749).


25.02.2014

Wendelin

 Halosenniemen mänty.

 Erkkola, josta kirjoitinkin . Pöydällä oli jonkinlainen kansio kertomassa historiasta. Seinälllä saattoi olla joku taulukin paikkaan liittyen. Yhdessä huoneessa tilaa oli käytetty kustantamon kirjapalkinnon saaneiden kirjojen hyllytilaan. Vastapäinen seinä oli ihan tyhjä. Kyllä ei olisi luullut olevan Wendelinin töistä puutetta!

Oli mukava käydä lyhyen ajan sisään sekä Rudolf Koivun, että Martta Wendelinin töiden näyttelyssä - tosin laajuuden ja esillepanon suhteen ei näistä näyttelyistä voisi puhua samana päivänä.
Wendelin asui myös Tuusulassa 1946-86 kuolemaansa asti, joten paikka oli siinä mielessä mitä parhain - ja etenkin kun hän teki lehtien ja kirjojen kansia.

Kuvia löytää Googlella.

 Näyttelyn vitosen lippu oli siinä ja siinä oliko kannattava, jos rakennus on tuttu.
 Aleksiskiven kuolintorpan läheinen aitta.


24.02.2014

Sekalaista


En nyt kenen valokuvaajan näyttelyssä kävin viime vuonna, mutta siinä oli ideana ottaa kaksi kuvaa samasta kohtesta, mutta toisessa on sitten joku muutos kuten henkilö. Tämä kuva on Leipzigin oopperatalo.

BR välitti jo Fastnach in Franken (200 min). Laskiainen on siis lähellä. Saksalaista TV-show kulttuuria. Helau! Poliitikot olivat paikalla Veitshocheimissa.



Leipzigin yliopistossa vaihdettiin viime kesäkuussa professorien monikko feminiini muotoon Professorinnen. Se sai aikaa koko maata käsittävän keskustelun, jonka lopputuloksesta en tosin ole varma.


SZ:n kartta havainnollistaa sanojen
der Staat
der Land
die Region

työttömyystilastojen ohella Euroopassa.


Bretzelsalzer on haukkumanimi ei tärkeän tehtävän tekijästä.
Viikolla kerrottiin, että kuuden vuoden tutkimuksen jälkeen saa baijerilainen Brez'n EU-alkuperäissuojan. Emäksisessä liuoksesssa valmistettu rinkeli saattaaa olla syntynyt 11.2.1839.
  • symmetrisch verschlungenen Teigstrang
  • labbrig = huolimaton
  • rösch = rapea
  • Beschaffenheit = kuvio, koostumus, laatu, ominaisuus, tila
  • der Krume = kuori
  • verschränkte = kiedottu, lomitettu
Kuvia Schweinfurtista, Frankenista, joka on n. 50 tuhannen kaupunki, ei kovin kaukana Würzburgista.





23.02.2014

St. Laurentius

Youtubessa on maistiaisia ko. laskiaismusiikista. Sidoroffin kuuluisin teos lienee minunkin levyhyllyssä oleva vuoden 2007 kuorolevy Panihida.
Entä missä on täällä?
Vantaalla Helsingin pitäjän kirkonkylässä:
Tervetuloa Pyhän Laurin kirkkoon Vantaalle.
HS:ssa oli juttu   vaivaisukoista, joita esittelin jutussa mainistusta Kerimäen kirkon (kts. kirjoitukseni 1 2)  näyttelystä (kts. 1 , 2 ja 3 ).

En dag i Dina gårdar är bättre än eljest tusende. Ps. 84:11
("Yksi päivä sinun esikartanoissasi on parempi kuin tuhat muualla")

1660-1818 seisoi kirkon vieressä puukirkko suomenkielisiä jumalanpalveluksia varten. Sitten se purettiin ja suomenkieliset alkoivat pitää samassa kirkossa messujaan ennen ruotsinkielisiä.

Veterinärrådet arvonimen voisi antaa vaikka sille, joka kehittää kehittävän tassupelin tabletille.
Kattomaalaukset ovat tuoreen näköisiä.


Messinkiset kattokruunut 1600- ja 1700-luvulta pelastettiin tulipalosta, kuten Herttoniemen kartanosta 1857 peräisin oleva Viimeisen ehtoollisen jäljennöstä.




Kirkko on rakennettu 1400-l. puolivälissä. 1893 se paloi kiviosia lukuunottamatta. Sen jälkeen se sai  uusgoottilaisen ilmeen ajan tyylisuunnan mukaan.

Keskiaikaiset veistokset olivat siivottu pois. Yksi on Kansallismuseossa, neljä paloi tulipalossa (ullakolla kai) ja kolme jostain syystä säilynyttä veistosta on sitten palautettu kirkkoon. Pyhä Dominicus ei näy kuvissa.



Rovaniemellä on Artic Pride tapahtuma otsikolla "Homo, älä hiivi etelään piiloon." (Ylen juttu).

Taitavat vaan hiipiä tai erota kirkosta sillä ainakaan kirkon ovet eivät ole avoinna sillä kun
sunnuntaina piti olla sateenkaarihartaus pääkirkon kryptassa  seurakunnan jäsenet painostivat vetämään tilaisuuden pois. Nyt se järjestetiin paikallisen yrittäjän tiloissa.

Lapin Kansan juttu on saanut toki runsaasti kommentteja.