27.01.2014

Värikuvia ennen värifilmiä



 Värikuvia ennen värifilmiä näyttely jatkuu vielä 2.2. asti.
Tällä hetkellä pk-seudulla on kovatasoisia valokuvanäyttelyitä, joista myöhemmin lisää.

Tämän näyttelyn valokuvat tulevat Yhdysvaltain Kongressin kirjaston kokoelmista vaikka ovatkin venäläisen valokuvaajan (Prokudin-Gorski) ottamia Suomen (Venäjän vallan alla) ja Venäjän maaperältä.  Valokuvat ovat nähtävillä tältä sivulta.
Valokuvaaja pakeni vallankumousta Norjaan ja sieltä sitten meni eteenpäin. Hän näytti ennen suosiota Venäjällä ja tsaarin luvan matkustaa vapaasti ympäri maata.

Hän opiskeli kemiaa erityisesti ja erikoistui värivalokuviin. Kuva otettiin kolmella eri valotuksella punaisen, sinisen ja vihreän suotimen läpi. Siitä saatiin kolme erilaista harmaasävynegatiiviä. Ne käännettiin positiiveiksi ja sitten "taikalyhdyllä" vedostetiin jälleen ko. värin mukaisesti paperille.Y.o. kuvassa reunoista näkee.

Näin mm. Saimaan kanavasta on lukuisia värivalokuvia 1900-l. ensimmäiseltä vuosikymmeneltä. Moni kuvista vaikuttaa siten epätodelliselta. Siellä on vaikkapa Muurmannin radan rakennus topparoikka, Solovetskin saaren rakennuksia jne. Kuvan tsasounakuva on vuodelta 1909!


 Näyttelyssä on myös muutamia I.K. Inhan kuvia. Vain pari erityistä mielestäni. Seinillä on myös muutama Akselin itsensä ottama kuva, jotka usein ovat vain pienikokoisia.

 Nämäkin marjatytöt ovat vuodelta 1909.

Youtubessa on 8 min slideshow valokuvista.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen