20.01.2014

Nainen puhaltajana

Zeitin muistokuvasarja 80-vuotiaana kuolleesta Claudio Abbadosta.
Romanialaisnen Celibidache (1912-1996) oli MPHILin johtajana 1979-1996 kuolemaansa saakka. Tukholman Berwaldhallissakin on hänen muistolaatta. Luonnollisesti Am Gesteigin portaissa on myös pysti, jota nyt en tähän hätään löytänyt.

Joulukuussa n. 200 henkeä osoitti mieltä Putinin lakeja myötäilevää tulevaa ylikapellimestaria Gergieviä vastaan.

Lisäksi rakennus itsessään on SZ:n otsikon mukaan miljoonahauta. Alle 30 v. rakennus kaipaisi noin 300 milj. euron remontin. Ainakaan 2018 ennen ei rahaa ole.
 Rakennuksessa käy vuosittain 1,8 milj. kävijää. Siellä on konserttisalien lisäksi pääkirjasto ja kansalaisopisto.



1980 Abbie Conant sai kutsun koesoittoon Müncheniin - tosin kirje alkoi "hyvä herra..".
33 ehdokasta soitti kaihtimien takana sokkona, kun hakijoina oli orkesterimuusikon poika. Tämä italialainen soitti nuomerolla 16, ja soiton jälkeen Celibidache oli huutanut "tuon me haluamme" ja loput pistettiin kotiin. Soittajan astuessa esiin kuitenkin baijeria alkoi kuulumaan " Was ist'n des? Sacra di! Um gottes Willen!". Nämä kun olivat luulleet soittajan olevan mies. Hän selvitti kaksi soittokierrosta lisää. Vuoden koeajasta hän selviytyi ja suostui toisellekkin. 1982 hänet pistettiin kakkospasuunaan ilman kritiikkiä ilmoitusluontoisesti. Hän tarjoutui soittamaan soolopasunistina vieraileville ja kapellimestareille S:lle kakkosena. S. kertoi suoraan syynkin "tarvitsemme miehen soolupasuunaan". Myös orkesterissa oli kova vastustus vedoten, ettei hermot kestäisi.



 Contant vei Mynssenina kaupungin oikeuteen. Häntä uhattiin työluvan eväämisellä, jos juttua ei vedetä pois. Hän kävin niin keuhkotesteissä kuin soittokokeissa. 8 vuoden jälkeen hän sai paikkansa takaisin. Sitten alkoi oikeustaistelu päästä samaan palkkaluokkaan kuin miehet. Myöskään ikälisää ei maksettu. Der Spiegel julkaisi kolmen sivun jutun 1991 ja juttu levisi ulkomaillekkin. 1993  hän voitti oikeudessa ja  sai saman palkan kuin miehet.

Englanninkielisessä pitkässä kertomuksessa netissä. Maestrosta kerrotaan myös:

In the winter of 1984 GMD Celibidache abruptly left the orchestra in the middle of the season causing a scandal and great financial loss for the city. The methods of the GMD were known from two orchestras he had treated similarly, Stockholm and Stuttgart, but after several weeks the city made compromises and the Maestro returned.

Myöskään lapset eivät olleet syy vapaan ottoon 
If you wanted children you chose the wrong profession
ja 1988 hän erotti yhden naisenkin Nur Manner am ersten Pult. 

 Wikipedian mukaan hänen koesoittonsa olisi ollut viimeinen sokkonatehty koesoitto.  Jännä, että englanninkielinen Wikipedia-sivu on pidempi kuin saksalainen eikä saksalaisessa mainita tästä episodista mitään.
"Jokaisen kotikonsetin pakollinen alkusoitto" (H. Daumierin pilapiirros).

Myöskään Wienin filharmoonikoilla ei ole kovin hyvä maine. Tässä pdf:ssä on lainauksia myös sieltä suunnalta.  Suomenkieliesessäkin lyhyessä sivussa mainitaan syrjinnästä, ja englanninkielisellä sivulla kerrotaan tapauksia.

Tapausta käsittelee myös Gladwellin kirja Blink, joka kertoo intuitiosta ja alitajunnasta toiminnan ohjaajana. Kirjan mukaan 30 vuoden aikana kaihdinvalintojen yleisteyttyä USA:n huippuorkestereiden naisten lukumäärä on viisinkertaistunut.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen