29.01.2014

Hofkirche

SZ:ssa oli tiistaina video, jossa joku setä puhui Allerheiligen Hofkirchessä (alla), jonka seinistä ei voi erehtyä. Aiheena oli, että Meta4 jousikvartetti vierailee ekaa kertaa Mynssenissä.  Aika erikoisen hyvää markkinointia sillä ei tuo kovin tavallinen paikka ole konsertteja mainostaa.


 Kirkko on kuitenkin konserttisali nykyään. Samassa korttelissa on Herkulessaal, joka on vielä yleisempi ja kaupungin ykkössali. Naapurirakennus on Staatsoper.





 2. maailmansota on ollut viime päivinä paljon otsikoissa. Maanantaina oli holokaustin muistopäivä. Tällä kertaa Bundestagissa oli puhumassa Leningradin 900 päivän piirityksestä (Blockade) (70 vuotta sitten) kirjoittanut 95-vuotias mies, jonka puhe simultaanitulkattiin saksaksi. Tilaisuus on katseltavissa netistä.  Graninin Kirja on 2008 käännetty myös suomeksi.

SZ:ssa on oli juttu "kun ihmiset söivät liimaa ja rottia". Jutusta käy ilmi, että tapettiliima ja sahanpurukin kuului ruokalistaan. Myös kannibalismi. Yli miljoona kuoli nälkään, kylmään tai pommituksiin. Infrastruktuuri ei toiminut. Taloja paloi. 1941 lämpötilahan laski -40:een. Juttussa muistutetaan, ettei Suomenkaan joukot kaukana olleet:.. deutsche Heeresgruppe Nord und finnische Truppen die Millionenstadt ab 1941 einkesselten.

Ylen keskiviikkoillan saksalaisdokumentissä ei suomalaisia mainita.

Tilaisuudessa soitettiin Shostakovichins jousikvartettia nro. 8. 1960 sävelletty teos oli omistettu fasismin ja sodan uhreille.

Ensi vuonna tulee 70 vuotta Auswitzchin keskitysleirin vapauttamisesta.

Maanataina katsoin Polanskin (2002) Pianisti-elokuvan (trailerin) Varsovan gheton tapahtumista. Puola tosin oli englantia. Saksalaiset sentään puhuivat saksaa. IMDB:ssä elokuva on saanut 8,5 ja syystäkin. Siinä eräs huipentuma on, kun natsiupseeri löytää piileskelevän pianistin ja pyytää sitä soittamaan. Hän auttaa sen jälkeen miestä selviytymään neuvostojoukkojen saapumiseen asti.Vangiksi jäänyt upseeri kuoli 1952. Pianisti Szpilman eli 88 vuotiaaksi (kuoli v. 2000).


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen