18.01.2014

Tipaton kk

Tämä juliste on ansiokkaasti pelastetty HY:n kansanterveyttä tutkivan paikan käytävällä.
Taavetti Laitisella on oikein oma katukin ja Wikipedia-sivu.  Hän oli Lääkintöhallituksen pääjohtajanakin. Hän väitteli 1896 poikkeuksellisesti suomeksi. Hän sai valtioneuvoksen arvon 1913 turberkuloosin ja kulkutautien torjunnassa.

Savon Sanomien kesäkuun 2013 jutussa  todetaan:
- Alkoholista johtuvat kuolemat aiheuttavat kansantaloudelle noin miljardin euron laskun – joka vuosi (SS 2.6.). Kyse on bruttokansantuotteen menetyksestä, joka syntyy siitä, että alkoholikuolemat hävittävät joka vuosi 25 000 elinvuotta.
- Kun alkoholikuolemien miljardikustannuksen päälle lasketaan alkoholista johtuvat muut kustannukset yhteiskunnalle, puhutaan jo ainakin kahden miljardin euron laskusta.
- Alkoholivero ei kata kustannuksista kuin noin puolet.
- Alkoholi on työikäisten yleisin kuolinsyy.
- Toissa vuonna kuolleista työikäisistä miehistä joka kuudes ja naisista joka kymmenes kuoli joko alkoholista johtuvaan sairauteen tai alkoholimyrkytykseen.

THL:n uuden vuoden aaton tiedote, kertoo että kokonaiskulutus laski 2012 5% ja rattijuopomukset 11%. Vuonna 2012 juotiin 9,6 l  100% alkoholiksi muutettuna  per henkilö ja rahaa meni 848 eur.


Kalevan verkkojutusta voi vertailla alkoholikuolemiesn määrää maakuunnissa. Kts. esim. Kainuu vs. Pohjanmaa.


Skanssenin kyläkoulussa oli vissiin myös  mallikappaleet, millaiselta näyttää alkoholistin maksa. Ruotsissakin kun ryyppääminen oli paha ongelma.

Nämä kuvat ovat Firenzeläisestä luonnontieteenmuseon hienosta vahakokoelmasta.
Maksa on ihmisen painavin sisäelin. Paino n. 1,5 kg.
Ruotsin poliisin Amazon Volvo vuodelta 1970. Samana vuonna punavilkut korvattiin sinisillä.
60- ja 70-luvuilla oli Ruotsissakin käytössä Plymoutheja, kuten Suomessa, näytti olleen. Myöhemmin päästiin sitten Saab 99 aikakauteen.

Kalevalla on hieno liikkuvan poliisin historiallinen kuvasarja, jossa on bongattu mm. pirtutehdas.


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen