31.01.2014

nel Micro-onde

 Ajassa kiinni oleva italialainen palveluinnovaatio on pakasteita myyvä kauppa. Sievä ostosluettelo ja kaikki. Apfelstrudeliakin saa eikä hintakaan ole paha! Tiedä sitten, mitä Etelä-Tirolista tuossa höpistään.

Joskus oli Suomen Kuvalehdessä kuva Tirolista.
Suomessa sen sijaan syötiin hyvin:
Italialainen maitotölkki tosin peittoaa tuon vitamiini mainoksen:


Saksassa oluen kulutus on laskenut alimmilleen sitten Saksan yhdistymisen.

30.01.2014

Maxxi

Rooman laitakaupunkia on yritetty piristää jollain modernilla rakennuksella. Noh, sitä tuo Maxxi onkin.







29.01.2014

Hofkirche

SZ:ssa oli tiistaina video, jossa joku setä puhui Allerheiligen Hofkirchessä (alla), jonka seinistä ei voi erehtyä. Aiheena oli, että Meta4 jousikvartetti vierailee ekaa kertaa Mynssenissä.  Aika erikoisen hyvää markkinointia sillä ei tuo kovin tavallinen paikka ole konsertteja mainostaa.


 Kirkko on kuitenkin konserttisali nykyään. Samassa korttelissa on Herkulessaal, joka on vielä yleisempi ja kaupungin ykkössali. Naapurirakennus on Staatsoper.





 2. maailmansota on ollut viime päivinä paljon otsikoissa. Maanantaina oli holokaustin muistopäivä. Tällä kertaa Bundestagissa oli puhumassa Leningradin 900 päivän piirityksestä (Blockade) (70 vuotta sitten) kirjoittanut 95-vuotias mies, jonka puhe simultaanitulkattiin saksaksi. Tilaisuus on katseltavissa netistä.  Graninin Kirja on 2008 käännetty myös suomeksi.

SZ:ssa on oli juttu "kun ihmiset söivät liimaa ja rottia". Jutusta käy ilmi, että tapettiliima ja sahanpurukin kuului ruokalistaan. Myös kannibalismi. Yli miljoona kuoli nälkään, kylmään tai pommituksiin. Infrastruktuuri ei toiminut. Taloja paloi. 1941 lämpötilahan laski -40:een. Juttussa muistutetaan, ettei Suomenkaan joukot kaukana olleet:.. deutsche Heeresgruppe Nord und finnische Truppen die Millionenstadt ab 1941 einkesselten.

Ylen keskiviikkoillan saksalaisdokumentissä ei suomalaisia mainita.

Tilaisuudessa soitettiin Shostakovichins jousikvartettia nro. 8. 1960 sävelletty teos oli omistettu fasismin ja sodan uhreille.

Ensi vuonna tulee 70 vuotta Auswitzchin keskitysleirin vapauttamisesta.

Maanataina katsoin Polanskin (2002) Pianisti-elokuvan (trailerin) Varsovan gheton tapahtumista. Puola tosin oli englantia. Saksalaiset sentään puhuivat saksaa. IMDB:ssä elokuva on saanut 8,5 ja syystäkin. Siinä eräs huipentuma on, kun natsiupseeri löytää piileskelevän pianistin ja pyytää sitä soittamaan. Hän auttaa sen jälkeen miestä selviytymään neuvostojoukkojen saapumiseen asti.Vangiksi jäänyt upseeri kuoli 1952. Pianisti Szpilman eli 88 vuotiaaksi (kuoli v. 2000).


28.01.2014

Lumisia patsaita

Ei ihme, että palentaa käsiä. Hyvä muisti tuolla oli. "Larin Paraskelta muistiinmerkittiin noin 32 000 säettä kalevalamittaista runoutta, lähes 3 000 sananlaskua ja arvoitusta, 25 itkuvirttä, parikymmentä uusimittaista kansanlaulua ja kuvaus vanhoista häätavoista."

 Oopperan tontilla tehtiin ennen sokuria. Olisikohan tytöllä koulutusta varten sokeripala kädessä, muuten en älyä.

Aallon arkkitehturoiman Kulttuuritalon sisäpihalla on Wäinö Aaltosen "Rakentajan käsi" (1960). Kädessä on siis talon pienoismalli.
 Hauen pää.
Didrichsen on remontissa. Tämä Meadowsin Augustus on tullut siksi aikaa seisoskelemaan Tarvaspään pihalle naapurikuntaan.

27.01.2014

Värikuvia ennen värifilmiä



 Värikuvia ennen värifilmiä näyttely jatkuu vielä 2.2. asti.
Tällä hetkellä pk-seudulla on kovatasoisia valokuvanäyttelyitä, joista myöhemmin lisää.

Tämän näyttelyn valokuvat tulevat Yhdysvaltain Kongressin kirjaston kokoelmista vaikka ovatkin venäläisen valokuvaajan (Prokudin-Gorski) ottamia Suomen (Venäjän vallan alla) ja Venäjän maaperältä.  Valokuvat ovat nähtävillä tältä sivulta.
Valokuvaaja pakeni vallankumousta Norjaan ja sieltä sitten meni eteenpäin. Hän näytti ennen suosiota Venäjällä ja tsaarin luvan matkustaa vapaasti ympäri maata.

Hän opiskeli kemiaa erityisesti ja erikoistui värivalokuviin. Kuva otettiin kolmella eri valotuksella punaisen, sinisen ja vihreän suotimen läpi. Siitä saatiin kolme erilaista harmaasävynegatiiviä. Ne käännettiin positiiveiksi ja sitten "taikalyhdyllä" vedostetiin jälleen ko. värin mukaisesti paperille.Y.o. kuvassa reunoista näkee.

Näin mm. Saimaan kanavasta on lukuisia värivalokuvia 1900-l. ensimmäiseltä vuosikymmeneltä. Moni kuvista vaikuttaa siten epätodelliselta. Siellä on vaikkapa Muurmannin radan rakennus topparoikka, Solovetskin saaren rakennuksia jne. Kuvan tsasounakuva on vuodelta 1909!


 Näyttelyssä on myös muutamia I.K. Inhan kuvia. Vain pari erityistä mielestäni. Seinillä on myös muutama Akselin itsensä ottama kuva, jotka usein ovat vain pienikokoisia.

 Nämäkin marjatytöt ovat vuodelta 1909.

Youtubessa on 8 min slideshow valokuvista.

26.01.2014

Dom

Milanossakin, joka on muuten saksaksi Mailand, komea tuomiokirkko Dom. Tässä rakennusta, jota rempataan varmaan jatkuvasti.


Eero Aarnio dokumentissäkin käväistään tällä aukiolla ja ollaan messuilla ja tehtaassa Italiassa.












25.01.2014

Instrumenttejä

 Firenzessä 1500-l. lopussa tehty  armillaari.
Perjantaina tupsahtu uusi T+A. Avaruus.fi sivustolla on uutisia.


Liekö katolisuutta kiittäminen, että Galileon oikean käden etusormi (indice e pollice della mano destra) ja hammas on museoitu. Hänen mukaansa tämäkin museo on nimetty.

Eero Aarnio kieltää jyrkästi, että hänen pallotuolillaan olisi ollut avaruusbuumin kanssa mitään tekemistä. 

 Ennen oli insinöörien välineet hienoja.



Museon ihmeellisistä vekottimista on kuvia sen kotisivulla.  Seuraava on joku linssien taivutus laite.