29.12.2013

San Pietro

Aeimmin esittelin Pietarinaukiota ja siten myös itse kirkkoa ulkoa. Kuvassa on Vatikaanin palokunnan auto kääntymässä. Julkisivu valmistui 1614. Patsaat tuossa katon reunalla ovat 6 m korkeita.
Kuten näkyy, on siinä myös parvekkeita, joista voi aukiolle vilkutella, kuten joulupäivän tervehdyksen Urbii et Orbi (=kaupungille (=Romalle) ja koko maanpiirille). Näin joulun ja uuden vuoden välissä on hyvä sauma esitellä Pietarinkirkkoa (Basilica di San Pietro) myös sisältä. Jouluaattona Yleltäkin tuli jouluyön messu, jossa paavi puhui ja kantoi Jeesus-figuurin seimeen.  Radio Vatikaanilla jouluaaton iltamessusta youtube-videot italian, ranskan, englannin, saksan, espanjan ja portugalin kielisine selostukseniineen.

Eurooppalaissa puheenvuorossa oli pitkä juttu paavista (tekstinä).

Time-lehti ja seksuaalivähemmistöjen Advocate-lehti pistivät paavin kanteen, koska valitsivat hänet vuoden henkilöksi (Kotimaan juttu).

Basilika pääsi rappeutumaan, kun paavien piti majailla Ranskassa ns. Avignonin vankeudessa 1300-luvulla. Kuitenkin meni  vuoteen 1506, että heikkokuntoista ja liian pientä kirkkoa alettiin korvaamaan uudella. Rakentaminen kesti kuin pietarin kirkon rakentaminen vuoteen 1615. Vanha kirkko toimi rinnalla ja purettiin vähitellen. 300-l. freskosta näykyy, millainen rakennus oli aikoinaan.


Wikipedia kertoo, mikä on baldakiini. Pääalttarin alla olevassa kryptassa pitäisi olla Pietarin hauta. Kreikkalainen tekstikin niin kertoo ja 1950-l. tehtiin luiden ikäkartoitus, mutta siitä lähinnä kai varmistui ihmisen ikä.




Tämän alttariteoksen nimi on Pietarin istuin.







Päälaivan korkeus on 45 m, joten ei tuolta ihan heti happi lopu isommankaan jengin kanssa.

Abloy-avain olisikin näyttänyt liian vaatimattomalta. Wikipedia kertoo: "Pietaria pidetään varsinkin katolisessa kirkossa myös ensimmäisenä Rooman piispana eli paavina sekä häntä että muita paaveja Jeesuksen "edustajana" tai sijaisina maan päällä. Tämä johtuu siitä, että Matteuksen evankeliumin mukaan Jeesus antoi hänelle "Taivaan valtakunnan avaimet":
18 Ja minä sanon sinulle: Sinä olet Pietari, ja tälle kalliolle minä rakennan kirkkoni. Sitä eivät tuonelan portit voita.
19 Minä olen antava sinulle taivasten valtakunnan avaimet. Minkä sinä sidot maan päällä, se on sidottu taivaissa, ja minkä sinä vapautat maan päällä, se on myös taivaissa vapautettu. "

Wikipedia kertoo myös, ettei ensimmäinen tunnettu Rooman piispojen lista vuodelta 185 ulotu kauas, ja vasta myöhemmin se laajennettiin Pietariin asti. Piipanvirka ilmeisesti alkoi vakiintua vasta v. 160.

Perimätiedon mukaan Pietari ristiinnaulittiin pääalaspäin v. 61 tai 62 vielä kun Nero oli vallassa vuoteen 63. Paikkana oli Neron sirkus, joka sijaitsi alueella. Aukiolla oleva obeliski 1500-l. on pystytetty oletetulle paikalle. Se näkyy Webbikameran kuvassa.
Die Weltissä oli tällä viikolla juttu Kölnissä sijaitsevan kirkon Rubensin mestariteoksesta, joka aiheuttaa kirkolle vartiointipäänvaivaa. Siinä on juuri aiheena "Die Kreuzigung Petri".

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen