10.12.2013

Nobel-kemut

 Bemarit valmiina kuskaamaan yhtätoista nobelista ja kirjailijan tytärtä.
Taustalla Storkyrkan.

Taustalla Kuninkaanlinna, joka on juhlaillallisten takia osittain suljettu turisteilta. Pitkän pöydän kattaus vie kolme päivää ja purku saman verran.

Nobel-säätiön webbisivulta voi seurata 17:20 lähtien suorana palkintojen jakotilaisuutta Musiikkitalosta (Stockholms konserthus) (1926). Video on saatavilla myöhemmin webistä.

Talossa oli sunnuntaina Nobel-konsertti, jonka johti Riccardo Muti. Ohjelmassa oli
Verdin “Le quattro stagioni”  I vespri siciliani 3. näytöksestä (esim. talvi), Martuccin Notturno Op. 70:1 ja Respighin Pines of Rome.

H.K.H. kruununprinsessa Viktoria on Reinfeldtin kanssa Mandelan muistotilaisuudessa, joka tulee TV 1:ltä tai Areenasta. Myös raskautettu H.R.H. prinsessa Madeleine ei jaksa tulla istumaan.


Yle Femmalla tulee klo 20 alkaen kaupungintalon (kuvassa taustalla) (Stockholms stadtshus) (1923)  illallinen. Menu julkistetaan samana päivänä.
Kts. Wikipedian kuva rakennuksesta.
 Nobelistit viedään myös Gamla Stanin Nobel-museoon, joka sijaitsee pienen Stortorgetin laidassa, joka on kuuluita Tanskan kuningas Kristian II:n järjestämästä 1520 verilöylystä, jonka seurauksena oli Kustaa Vaasan nousu ja Ruotsin irtautuminen Kalmarin unionista 1523.

Kuvassa koelaite, jolla testattii apinan aivolohkojen roolia.

 Curien röntgen on varmasti yksi kuuluisimmista Nobelin saaneita keksinnöstä.
 Joskus nimi on tuttu, mutta Nobelin keksinnöstä ei ole hajuakaan. Pauling on itse asiassa saanut myös Nobelin rauhanpalkinnon.
 Joskus upeat keksinnöt tarvitsevat vähän onnea, kuten "pilalle mennyt" koe, jolla penisiliini löydettiin. Antibiottisen luonteen löytänyt ranskalainen opiskelija tosin kuoli jo 1912, ja Nobel jaettiin vasta 1945 kolmen henkilön kesken. 
 Penicillium Chyrosegnum

Museon vaihtuvassa näyttelyssä esiteltiin Nobel-keskusten pienoimalleja ja suunnitelmia. Myös tuomariston arviot oli luettavissa. Huhtikuussa julkistetaan voittaja. Nyt mitalistit ovat jo valittu.

Toisessa vaihtuvassa näyttelyssä Kungliga Musikhögskoolanin opiskelijat olivat tulkinneet Nobel-palkintoja musiikiksi ja vaatteiksi.


Monet Nobelistit kuten Mr. Higgs ovat jo tänä vuonna signeeraanet museon jakkarat.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen