15.12.2013

Finska kyrkan



 Kungs slottet on siis vasemmalla.
1725 seurakunta osti talon, joka muutettiin urheilutilasta kirkoksi. Sittemmin tuota suomalaistakirkko on yritetty ostaa useampaan kertaan tieltä pois, mutta sitkeästi ovat säilyneet. Huolimatta 1992 saneerauksesta maalissa ainakin on halkeamia ja katon rajaan on viritelty huoneen poikki meneviä tukia.

 Tilaisuus oli käytännössä kaksikielinen virsiä lukuunottamatta. Kaksikielisyyden juuret voi johtaa siihen, että kuningas määräsi 1741 pidettävän ruotsinkielisen jumalanpalveluksen suomalaisen jälkeen.  Paikalla oli myös sotaveteraaneja.Alasali oli täysi, mutta onneksi oli parvikin.
Serurakunnan historiikistä käy ilmi, että  1. suomenkielinen luterilainen jumalanpalvelus uskonpuhdistuksen jälkeen pidettiin luulatavasti kaupungin luostarikirkossa v. 1533, mikä oli 10 Turkua aikaisemmin. Myös ensimmäiset suomenkieliset kirjat (aapinen, rukouskirja ja Uusi Testamentti) paineetiin pitäjässä.
Kustaa Vaasta tarvitsi kirkon tiilet, jolloin suomalaiset rupesivt Suurkirkon hyödyntäjiksi. Sitten Gillehusetiin, jonka saksalaiset veivät ja Riddarholmin kirkko oli sitten vuorossa. Tre Kronorin linnan palon jälkeen piti antaa jälleen tilaa ja siirtyä etelämmäksi Södermalmille Katarinan kirkkoon.
Pari kattokruunua (ilmeisesti tuo isompi) on pelastettu v. 1690 Pietari Suuren tieltä Nevanlinnan saksalaisesta kirkosta Inkerinmaalta. 1734 ne saatin tähän kirkkoon. Tuo toinen taas on suomalaisten kiltojen 1684 Riddarholmin kirkkoon teettämä, kun seurakunta kokoontui siellä.
 Kirkonjälkeen takapihalle laskettiin seppeleitä Maamme-laulun kera, jonka jälkeen oli kakkukahvit ja Gabriel Suovasen konsertti. En käynyt tyvärr. 
  Finlands ambassadör talar. Iltabileistä on kuvia webbisivulla.

 Maakuntavaakunat on maalattu 1730-luvulla.

Toimittaja Koskinen oli mennyt tarkastelemaan Espoon Tuomiokirkon pastorien kirkollisissa toimituksissa käytettäviä vaatteita ja blogissa on myös kiva kuva hopeisesta ehtoollisserviisistä. Itse kirkkoa olen esitellyt aiemmin esim. tässä.
Ekana adventtina 30-vuotias Kauniaisten kirkko sai käyttöönsä uudet kirkkotekstiilit tai ainakin valkoisen näin aluksi.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen