31.12.2013

Berwaldin halli

 
Tämä konsertti on vielä kuultavissa SR:n webbisivulla. Terfeliä kuulee n. 30 min kohdasta eteenpäin.

 
 Saliin mahtuu 1300 kuulijaa. Pari parvea kiertää koko salia.
 Sali on tehty Radio-orkeserin tarpeisiin. Lavalle näkyy esimerkiksi digitaalinen kello.
 Yli tuhatpäinen yleisö osoitti seisaaltaan suosiota ruotsalaissopraanolle Nina Stemmelle ja maailmankuululle bassobaritonille Bryn Terfelille (synt. Jones), jotka yhdessä muiden laulajien kanssa esittivät konserttiversion Valkyyrian 3. näytöksestä. Sama konsertti uusittiin toisenakin päivänä.
 Rakennusvalmistui 1979 ja sen kyllä huomaa.
Tässä pari vuotta vanhan Terfel-pätkä "oikean" oopperan lopusta, joka päättyy "tulimusiikkiin"
 Herra Franz Berwald eli 1796-1868. Hän on säveltäjä, joskin vastoinkäymisten takia hän meni Saksaan opiskelemaan ortopediksi ja piti Berliinissä klinikkaa ja asui Wienissä, Pariisissa ja Salzburgissa jatkaen säveltämistä ja hänen teoksiaan esitettiin kaikety myös siellä. 1840-luvun lopussa hän palasi kotimaahan yrittäen elättää musiikilla.

30.12.2013

Viuluverstas

Areenassa on vielä maanantaina ja tiistaina nähtävissä Vivaldin Vuodenaikojen ranskalainen kokoperheen "elokuvaversio", jossa isoisä askartelee viulua. Concerto Italiano ei ole hullumpi ryhmä.
 Milanon tekniikan museon musiikkiosastolla oli hienosti havainnollistettu viulun rakentamista.


 Englannin sana luthier on myös viuluntekijää tarkoittava sana.





Eniten stradivariuksia (viulu ja sello) yhdellä kertaa olen nähnyt Firezen Galleria Dell Academicassa, jossa ei saanut valokuvata. Ne ovat kuitenkin osallistuneet historiallisten soittimien dokumentointiprojektiin. Museossa oli tietokoneita, joilla saattoi kuulokkeilla katsella tietokantaa, joka on kai osittain myös Internetissä. Yleensä ihmiset kuitenkin tungeksivat ihmettelemään Daavid-patsasta (1504), joka siirrettiin katon alle 1873. 1910 samalle paikalle tuotiin kopio. Ulkotiloissa sen koko ei ole niin vaikuttava kuin sisällä.






29.12.2013

San Pietro

Aeimmin esittelin Pietarinaukiota ja siten myös itse kirkkoa ulkoa. Kuvassa on Vatikaanin palokunnan auto kääntymässä. Julkisivu valmistui 1614. Patsaat tuossa katon reunalla ovat 6 m korkeita.
Kuten näkyy, on siinä myös parvekkeita, joista voi aukiolle vilkutella, kuten joulupäivän tervehdyksen Urbii et Orbi (=kaupungille (=Romalle) ja koko maanpiirille). Näin joulun ja uuden vuoden välissä on hyvä sauma esitellä Pietarinkirkkoa (Basilica di San Pietro) myös sisältä. Jouluaattona Yleltäkin tuli jouluyön messu, jossa paavi puhui ja kantoi Jeesus-figuurin seimeen.  Radio Vatikaanilla jouluaaton iltamessusta youtube-videot italian, ranskan, englannin, saksan, espanjan ja portugalin kielisine selostukseniineen.

Eurooppalaissa puheenvuorossa oli pitkä juttu paavista (tekstinä).

Time-lehti ja seksuaalivähemmistöjen Advocate-lehti pistivät paavin kanteen, koska valitsivat hänet vuoden henkilöksi (Kotimaan juttu).

Basilika pääsi rappeutumaan, kun paavien piti majailla Ranskassa ns. Avignonin vankeudessa 1300-luvulla. Kuitenkin meni  vuoteen 1506, että heikkokuntoista ja liian pientä kirkkoa alettiin korvaamaan uudella. Rakentaminen kesti kuin pietarin kirkon rakentaminen vuoteen 1615. Vanha kirkko toimi rinnalla ja purettiin vähitellen. 300-l. freskosta näykyy, millainen rakennus oli aikoinaan.


Wikipedia kertoo, mikä on baldakiini. Pääalttarin alla olevassa kryptassa pitäisi olla Pietarin hauta. Kreikkalainen tekstikin niin kertoo ja 1950-l. tehtiin luiden ikäkartoitus, mutta siitä lähinnä kai varmistui ihmisen ikä.




Tämän alttariteoksen nimi on Pietarin istuin.







Päälaivan korkeus on 45 m, joten ei tuolta ihan heti happi lopu isommankaan jengin kanssa.

Abloy-avain olisikin näyttänyt liian vaatimattomalta. Wikipedia kertoo: "Pietaria pidetään varsinkin katolisessa kirkossa myös ensimmäisenä Rooman piispana eli paavina sekä häntä että muita paaveja Jeesuksen "edustajana" tai sijaisina maan päällä. Tämä johtuu siitä, että Matteuksen evankeliumin mukaan Jeesus antoi hänelle "Taivaan valtakunnan avaimet":
18 Ja minä sanon sinulle: Sinä olet Pietari, ja tälle kalliolle minä rakennan kirkkoni. Sitä eivät tuonelan portit voita.
19 Minä olen antava sinulle taivasten valtakunnan avaimet. Minkä sinä sidot maan päällä, se on sidottu taivaissa, ja minkä sinä vapautat maan päällä, se on myös taivaissa vapautettu. "

Wikipedia kertoo myös, ettei ensimmäinen tunnettu Rooman piispojen lista vuodelta 185 ulotu kauas, ja vasta myöhemmin se laajennettiin Pietariin asti. Piipanvirka ilmeisesti alkoi vakiintua vasta v. 160.

Perimätiedon mukaan Pietari ristiinnaulittiin pääalaspäin v. 61 tai 62 vielä kun Nero oli vallassa vuoteen 63. Paikkana oli Neron sirkus, joka sijaitsi alueella. Aukiolla oleva obeliski 1500-l. on pystytetty oletetulle paikalle. Se näkyy Webbikameran kuvassa.
Die Weltissä oli tällä viikolla juttu Kölnissä sijaitsevan kirkon Rubensin mestariteoksesta, joka aiheuttaa kirkolle vartiointipäänvaivaa. Siinä on juuri aiheena "Die Kreuzigung Petri".

28.12.2013

skyltfönster

 NK:n näyteikkuna on aika moderneilla linjoilla




 Levysoitin ja alla olevat ovat muista kaupoista.
 Innovatiivinen lämpömittari, mutta mitä lämpötila se mittaa?

 Enkeleista puheen ollen toimittaja Nordell oli löytänyt  komeaa 1600-l. musiikkia joululahjavalvojaisiinsa.