10.06.2013

Uppdrag-Mission




Suomessa kun puhutaan kirkollisesta lähetystyöstä ei sitä voi suoraan kääntää saksaksi Sendung sillä siellä käytetään sanaa Mission.

Helsingissä oli tapahtumia ympärikaupunkia Lähetysjuhlien merkeissä. Sunnuntaina messukeskuksessa oli kerhojen, organisaatioiden ja kauppojen myyjäiset ja sitten juhlamessu Amfi-salissa. Sinne mahtuu 4400 henkeä. Arvelisin tilan olleen 80% käytössä. Ehtoollista jaettiin 30 pisteestä.

Screeeiltä näki lähikuvaa kameroiden kautta sekä värssyjen tekstit.
Messun liturgina oli tuomiokirkon tuomiorovasti Poutiainen ja "Pitopöytä on katettu" saarnan piti piispa Askola.
Juhlamessussa vihittiin pappeja ja siunattiin lähetystyöhön lähtijät
Yleisö antoi pitkät aplodit kun he kääntyivät siunauksen jälkeen yleisöön päin. Tunnelma oli hyvä ja juhlava.

Pääuutinen tietysti oli, että Kambodzhaan lähtevät on rekisteröidyssä parisuhteesta, mistä jotkut änkyrät pahoittivat mielensä. Jopa Lähetysseuran vuosikokouksessa äänestettiin päätöksen purkamisesta (esitys hävisi), vaikka päätöksen kumoaminen olisi lainvastaista.

Lähetystyöhön lähtevät ovat laidastaan yliopistokoulutuksen saaneita. Mekongiin lähtevistäkin toinen on tohtorismies (MMT) ja toinen tuore pappi (TM). SLS:n sivuilta löytyy monenlaisia lahjoitusmahdollisuuksia.

Askola tilitti  torstaina jo viikon olleen uransa raskain ja saaneen satoja sähköposteja ja muita viestejä puolesta ja vastaan - myös vihapostikse luokisteltavaa. Kotimaa24:ssa on ollut toistakymmentä juttuja ja satoja viestejä asiasta. Ensin pahoiteltiin, että tieto pääsi julkisuuteen,  Oululainen rovasti arvosteli   meitä etelän valopäitä.
Messussa häiriköi ääneen ainakin kaksi mummoa, joista toisen vahtimestarit vetivät käsistä puhalle, kun ei suosutunut kävelemään itse. Ulkona oli kourallinen äijiä kylttien kanssa ja yksi maija vahtimassa.

Yhteys-liike lähetti  Hesarissa tukensa piispalle. Niillä on varmasti taas oma osastonsa Helsinki Pride -kulkueessa 29.6.
Piispa piti lehdistötilaisuuden iltapäivällä ja pääsi TV-uutisiin. FST:n klippi ja  Ylen nettisivujen haastettelu.

Kuoromusiikkia esittivät kanttoreista koottu kuoro ja afrikkalaistatyyliä jammaava nuorisokuoro sekä lapsikuoro.
Hgin polliisisoittokunta osoitti taitonsa fanfaareista virsiin. Oli panhuilusolistista lähtien taitavia soittajia. Aplodeja tuli kesken messun ja etenkin sen jälkeen. Salin äänentoistokin oli hyvä.


Viime viikolla Saksassa korjaantui yksi palanen yhteiskunnallista tasa-arvoa, kun Karlsruhen liittovaltion perusutuslakituomioistuin (oma käännös) päätti, että tuloveron tasaaminen puolisoiden kesken koskee myös rekisteröityjä parisuhteita. Itse asiassa melkein kaikki liittovaltiot on jo sallinut vastaavan verontasauksen, mutta Baijerissa tietysti ei.
Tuo ns. Ehegattensplitting säännös siis hyödyttää niitä, jos puolisolla on toista suuremmat tulot. Silloin sen tulon kannattaa jakaa kahta henkeä kohden, jolloin verotus on lievempi. Wikipedian esimerkissä on 80000 tulovero. Jos kumpikin tienaa puolet ja puolet on vero 18 keur. Jos toinen saa 60 keur ja toinen 20 keur niin silloin, jos kummastakin maksetaan verot erikseen olisi verosumma 19,7 keur, joten kannalla käyttää pykälää ja säästää 1,7 keur veroissa.
Kyseinen pykälä maksaa Saksalle Spiegelin jutun mukaan vuosittain 15,5 Mrd eur. Rekisteröityjä parisuhteita on 34'0000 kpl ja jos tuloerot ovat samaaluokkaa kuin heteropareilla on lisäkustannus muutoksesta 40 Meur. Todennäköisesti summa jää alle 30 Meuroon. Sattuneesta syystä harvemmin toinen jää kotiin.
Jaska ja kumpp. Helsinki sekä  VR olivat tapahtuman mainosvideossa.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen