23.06.2013

Kesämusaa


Espoon Tuomiokirkossa on tänäkin kesänä (11.8. asti) joka sunnuntai Suvisunnuntain iltamusiikki. Vapaaehtoinen ohjelmamaksu. Kirkollisverolle saa hyvää katetta.
Areenassa on  vielä kuunneltavissa Keskiporin kuuluisilla uruilla soitettu konsertti Pori Organ festareilta.  Youtubessa on myös tuo Karg-Elertin kunnianosoitus Händelille sen tutusta Passacagliasta.  Minulle teema on tuttu myös  Halvorssenin  sovituksena viululle ja sellolle, jossa saa muusikot virtuoisisoitua varmaan sielunsa kyllyydestä. 



Tässä videossa Bayrisches karierte Hemd paitaan sonnustautunut nuori herra soittaa maratonin Gordon Yongin preludin klassiseen tyyliin.

Konserttisarjan aloitti urkumaraton. Viereisessä rakennuksessa oli kahvila monipuolisine tarjoiluineen. Kestoa taisi olla 3,5 tuntia. Esiintymässä oli espoolaisia kanttoreita.
Ohjelmisto oli kirjava. Melartinin Prisessa Ruusunenkin soidettiin ja sen kesti kuunnella hyvin soitettuna.

Nyt kuulin ensimmäistä kertaa livenä, C-kasetillani olleen  Parviaisen Toccata ja fuugan, joka on Youtubessakin.  Otto Olson op. 38 kolmesta osasta Youtubessa on eka.  Kun järjestäjänä oli myös

Esbo svenska niin mukana oli myös ruotsinkielistä urkumusiikkia kuudelta säveltäjältä..
Kesäisiä melodioita olivat mm. sovitukset Åhlenin tutusta Sommarpsalmista 
I denna ljuva sommertid. Lindbergin Vanha psalmi Taalainmaan karjamajoilta  on perinteistä hautajaismusiikkia.


Klassisemmasta päästä oli Bachia (Herzlich tut mir verlangen ja es-duuri preludi ja fuuga) , Lisztiä (Weinen, klagen, sorgen, zagen) ja Buxtehudea (Ein feste Burg ist unser Gott) . Widorin VI urkusinfonialla  (1. osa,  4. osa,  ja Intermezzo)  on hyvä esitellä urkujen (ja urkurin) kykyjä.

Lopussa oli improvisaatiot parista virrestä. Toinen oli ainakin Joachim Neanderin Lobet den Herren, den mächtigen Konig der Ehren, jonka sävelmä taitaa olla maallisesta lähteestä. 

Konsertilla juhlistettiin vuosi sitten valmistuineita uusia urkuja.
Eräänä toisena sunnuntaina oli Kaj Erik Gustafsson itse soittamassa omia kappaleitaa, joista parissa oli myös soprano-osuuksia. Lisäksi hän soitti Franckin, Dvorakin ja Lisztin Ave Mariat, joka oli teemana.
Onhan kirkossa Urkuyö ja aaria festaritkin, mutta säästän 100-200 eur tänäkin kesänä boikotoimalla klo 22 alkamisaikaa, johon se siirrettiin Tikan lopettaessa festarien vetämisen.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen