11.06.2013

Magdeburgia

Saksassa on monen monta junareittiä jouduttu pysäyttämään, reittitämään uudelleen ja korvaamaan busseilla. Tulvan kourissa kärsiviä vanhoja siltojakin halutaan säästää.  Pelkästään Sachsen-Anhaltin lista näyttää tältä.   Paikallisliikenne on tietysti sekaisin myös.

Ylen sivuilla on video. Siinä mainitussa Fischbeckissä murtui tulvavalli (Deich) ja katastrooffi oli valmis. Kansanäänen jutussa verrattiin niiden olevan kuin hyytelöä. Niistä voi mennä vesi alitse, vallin läpi tai yli.

SZ kertoo erään perheen kovasta kohtalosta Baijerissa. Tavallinen kotitalousvakuutus ei korvaa talonperuskorjausta.  Valtio on luvannut hätäapuna 1500 eur, mutta sekin tietysti vaatii byrokratiaa ja aikaa. Sukulaiset ja työkaverit ovat tarjonneet majoitusta ja tavaraa sekä rahaa.  Kuivatuslaitteet ovat luonnollisesti loppu.
 Tämän keskeisellä paikalla sijaitsevan rakennuksen voisi vaikka purkaakin.
 Karstadtit nyt eivät ole monessakaan kaupungissa kovin ihmeellisiä. Tämä on kyllä erikosimmasta päästä, jota olen nähnyt.
Wikipediassa on kuva v. 1991, jolloin siinä oli vielä DDR:n Centrum Warenhaus -ketjun kyltti.   Kauppa avattiin 1973. Kadun nimi oli silloin Karl-Marx-Allee.
 Sosialistista tyylivivahdetta.  Elementtitalossa (Plattenbau) on  erilaisia malleja, kuten PH16. Sittemmin niitä on maalailtu kivemman näköisiksi. Kaiken kaikkiaan se oli ihan siisti kaupunki.
 Kriisijohtokeskus (Krisenstab) määräsi 11 asuinaluetta evakkoon koskien 23000 asukasta.

Koulut on suljettu tämän viikon - paitsi kaikkein nuorimpien, mitkä ei kotona kai pärjäisi.

Pelkästään Sachsen-Anhaltissa on 9000 sotilasta töissä. Tietysti veepeekoot ym. ovat myös paikalla.

 60 metriä korkea, maailman 3. korkein puutorni nimeltä Jahrtausenturm (1999). Saas nähdä, miten se vettyi sillä rantaan ei ole pitkä matka. 8.6. hiemen etempäältä näytti tältä.
 Todennäköisesti ei ollut tuostakaan grafiittiaidasta noiden uusien talojen suojaksi.



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen