02.02.2015

Ovela kettu

Iittalan Haapaniemen sarjaa ei ole voinut välttyä näkemästä näyteikkunoissa ja sekatavarakaupoissa.

Ylen juttu. Ylen uutisten pätkä (16:20 alkaen).
Oopperan videolla voi katsoa erilaisa pukuja.  Savon Sanomat ja Risto K&K:ssa moittivat minun lisäkseni hämärää valaistusta, jolloin hienot puvut eivät pääse oikeuteen. Tuossa metsssä on aina yö.
Oopperaa markkinoidaan koko perheen oopperana. Päivänäytöksessä olikin paljon about ekaluokkalaisen ikäisiä lapsia.  Minä en veisi. Vaikka Robin Hood olisi selkeästi parempi. Maaliskuussa myös muumeja nähdään näyttämöllä.  Toimittaja Koskinen oli vienyt 11-v. kummityttönsä oopperaan ja suosittelee sitä muillekin. Suositusikärajahan on 10 v.
Ooppera laulettiin suomeksi, mutta etenkään naisten esittämistä ketuista ei tahdo saada selvää. Ville Rusanen, tottunut haastaviin rooleihin ja Jussi Merikanto lintukauppiaana kyllä pärjäsivät hyvin. Kaikenlaista porukkaa riitää tuossa metsässä.

Teksti oli käännetty vanhanaikaiseen kieleen ja se on muutekin usein sekavaa sanahelinää, joten lapsia sekään tuskin palvelee.


 Orkesteria johti Dali Stasevska. Orkeasteri musiikkia voisi kuunnella sellaisenaan sinfoniamusiikkina. Kukaan tuskin jää kaipaamaan puheenomaisia lauluosuuksia.

Lapsikuoro ketunpentuina oli piristävä kohtaus laulupuolelta.


 Koreografialla ja tanssioilla oli tärkeä rooli. Hyttyset olivat kivasti tehty. Itse ohjaus olisi voinut olla selkeämpi. Esimerkiksi metsänvartijan koiran ja eukon ohjaus oli melko hämärä.

Juonen luettua jälkikäteen en ollut paikoin varma,  olinko nähnyt samaa oopperaa.
Ehkä parempikin niin, ettei ihan mene niin syville tasoille, kuten Lazaruksen Oopperan käsikirja.. "Kettu symboloi seksuaalista houkutusta niin pastorille, koulumestarille kuin metsänvartijalle. Nämä kolme yhdistävät ketun haaveissaan Terynkaan, joka on heidän seksuaalisten fantasioidensa kohde." -- "Kuten kettu myös metsänvartija on syvällinen, alitajuntaa ja vaistoelämää luotaava luonnekuva. Metsänvartijan viimeinen metsäkohtaus on tajunnanvirtaa, jossa tämä hyväksyy liikuttavasti elämän kiertokulun" Se pätkä oli soitettu jopa säveltäjän hautajaisissa.


 Mäyrältä jäi perinnöksi luola, johon tuli ketunpesä. Sammakot ja kanat ovat myös pääosassa.
Jopa rakennusaitakin on kettuteemainen.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen