18.11.2014

Vatikaanin modernia

Tänään muutamissa kaupungeissa voi elokuvateatterissa tutustua Vatikaanin taidemuseon aarteisiin.
Kyllähän sinne tietysti on lähes aina jonoa ja lippu voi maksaa jotain. Minä tosin menin jonain päivänä, jolloin oli ilmainen sisäänpääsy.  Paavilla on myös laaja modernin taiteen kokoelma, josta löytyy niin Daleja, Munch, Chagall, de Chirico kuin van Gogh.







SZ kertoi, että Osram meinaa muttaa sikstiiniläiskappelin valaistuksen, että hieman hämärän tila saataisiin värejä paremmin näyttäväksi. Nykyinen valaistus on 35 vuotta vanha. Auringonvaloa sinne ei voi päästää 500 vuotiaiden freskojen suojelemiseksi. EU maksaa projektista puolet 0,87 Meur. Noh, energiaa säästyy 60%.
Epäilemättä elokuvateatterissa näkee kappelin kattomaalaukset monta kertaa paremmin kuin paljailla silmillä.

Kappeli on turistien pääkohde Vatikaanin museossa. Siellä ei saa valokuvata, mutta kokoajan vahtimestarit joutuvat kieltämään "no foto" tai "Ssssh!", jottei tilan melutaso nousisi. 40 m pitkä ja 13 m leveä Tila on melko ahdas turistijoukoille, kun kävijöitä on luokkaa 20'000 päivässä. Maalari nimiä on Michelangelon (katossa olevan Adamin luominen ja seinän Viimeinen tuomio)  lisäksi mm. Botticelli, ja Ghirlandaio.


Kappeliin pääsee lyhyttä tai pitkää tietä. Pitemmällä polulla näkee hienojen huoneiden ja käytävien lisäksi paljon 1900-l. taidetta.

Maaliskuussa oli SZ:ssa myös kuvasarja museosta.  Vatikaanin verkkosivulla on virtuaalinen kiertokäynti ilman tungosta. Zoomi auttaa näkemään tarkemmin kuin paljailla silmillä.

Uusin Riston Valinta seikkaili Venetsiassa. 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen