17.11.2014

Väkevää liidiä

 Harvemmin tulee Tarvaspäässä seikkailtua näin pimeällä. Katuvalojen virkaa toimitti ulkotulet.
 Edelleen näytteillä on Tantun grafiikkaa, josta kerroinkin jo. Vasemmalla olevat vesivärit olivat tehty yöaikaan taiteilijan asuessa Pariisissa, jossa ei ollut tilaa isoille töille. Lied-illassa kuullut Kivi-kappaleet olivat myös sävelletty Pariisissa taiteilijatalon meluisassakin ympäristössä.
Sali oli täysi kuulijoita, kun Hynninen ja illan teosten säveltäjä ja säestäjä  Hakola antoivat konsertin.
Säveltäjä ei kuulemma paljoa keskustele teosta esittelevän taiteilijan kanssa  sävellysprosessin aikana. Kuulemma oopperaohjaajien kanssa on pitänyt sitten sanailla enemmänkin.

Ehkä parhaiten tunnettu Hakolan teos on Kari Kriikulle sävelletty klarinettikonsertto ja etenkin sen klezmer-tyylinen osa.
 Aarno C. ja yleisö esittivät kysymyksiä, joihin taitelijat osasivat antaa laajoja hyviä vastauksia. Sanakin on hallussa. Huumorimiehiä molemmat.
 Palkkioksi saivat pellavaliinaa ja ruisleipää, että jaksaa. Repertuaarissa olikin paljon juurevaa suomalaista tekstiä.

Jaakko Kortekangas sai toimia myös nuotinkääntäjänä. Hän on Yrjö Kilpinen seuran pj.  Yhdistys  siis ajaa yleisestikin lied-musiikkia maassamme.

Ylimääräisenä kuultiin Hakolan säveltämä ja Hynnisen sanoittama joululaulu Puet Natus in Bethelemen, joka on kyllä suomenkielinen. Erityisesn harras se ei ole, mutta kertosäe on mahtipontisen juhlistava.
Tapiola Sinfoniettan konserttiin v. 2007 satuin kun tuo laulujen laulu kantaesitettiin. Hakola oli ennen konserttia haastateltavana.
Kalmankukan musiikissa tuntui, ettei pianistilla ja laulajalla musiikin puoleen ole paljoakaan tekemistä toistensa kanssa ja laulajallekin siinä oli heikkoja kohtia.
Metsämiehen laulussa sai tutun version tavoin antaa palaa. Monen laulun jälkeen tuntui, miten yleisö oli haltioissaan. Aplodit olivat toki mahtavat ja tunnelma katossa.  En kyllä tiedä toista samankaltaista tulkitsijaa. Ikä ei turhia vielä paina.

Kivi-laulut löytyvät CD:ltä orkesterisovituksena tosin. Vastaava kombo kuin Tarvaspäässä on kuultu Hakolan johtamassa musiikkitapahtumassa. 

Olen nähnyt Hynnisen Rautavaaran Aleksis Kivessa, kun herra  täytti 70,  sekä tietysti Akseli-oopperassa. Kerran olin Taidekoti Kirpilässä hänen lied-konsertissa. Siellä niitä järjestetään edelleen.

P.S Risto tarjoili viime viikolla mm. Don Giovannia.  Talvelan ja DiFin mittelö alkaen 15 min kohdasta.

Lied-maailmaan panostava herra Pelkonen esitti vakavia lauluja Hartaissa sävelissä.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen