02.11.2014

Keizerskapel (2)


Pyhäinpäivän iltana oli Kauniaisten 5. musiikkijuhlien kirkkokonsertissa kivasti väkeä ja syystäkin, sillä esiintymässä oli turkulainen Key Ensemble, jonka konsertissa en ole ennen käynyt. Mukaan tarttui myös levy Missa Baltica, joka on näköjään valittu vuoden kuorolevyksi v. 2011. Mukana on mm. Pärtin Nuch dimitis, joka tuli myös Kirkkomusiikin Sävel on vapaa - toivekonsertissa illalla.  2013 kuoro oli Let the Peoples Sing kilpailun aikuisten sarjan (ei pääpalkinto) voittaja.Uusin levy on Rachmaninovin Vigilia (näyte).

Itsenäisyyspäivänä kuoron RSO:n kanssa Musiikkitalossa, joten netissä ja TV.ssä pääsee seuraamaan.

Konsertissa oli mukana myös sellisti Erkki Lahesmaa.  Sellon säestys ja välisoitot tulivatkin tarpeeseen Nystedtin pitkään Stabat Materiin (1987).
Nystedin Bach sovitus Komm Süsser Tod ei tosiaankaan ollut tylsä. Ei vastaavaa tule mieleen. Varmasti vaativampi laulaa kuin alkuperäinen sillä ympäri salia levittäynyt kuoro laului hiljaa ja piiiiiiiiiiiiiiiiiitkiä säveliä.  Onpa näköjään leipzigilaiset tehneet version Volkerschlachtdenkmaalillansa, josta kerroin aiemmin.

Ilmeisesti esittäjien esittely olisi ollut festarilehtisessä. Käsiohjelmassa oli alkuperäiset sanat jaksettu kirjoittaa oikein venäjäksikin. Kuoro selvisi ihan hyvin siitäkin.

Kosertin varhaisin teos oli Josquis des Prezin Ave Maria ja Tu solus qui facis mirabilia, jotka noin 5-10 solistia esittivät ilman kapellimaisteria.

Lopussa kuultiin Schnittken katumuspsalmeja 1, 5, 8 ja 11 - myös ylimääräisenä (nro 12 ). "Murheen ja masennuksen keskellä palaa aina myös kuolematon toivon liekki" sanoo ohjelmalehtinen. Suomalaista sävellystaidetta oli Mikko Heiniön Maria-sarja (2011), jossa on viittä eri kieltä eri osissa. Englannin kielisen osan sävellys tai kuorosovitus oli vähän heikko tekstin ymmärtämisen kannalta.


Alla vielä kuvia Keizerskapelista.
ZDF:n Allerseelen katolinen Gottesdients tuli Wuppertalista, jossa en ehtinyt käydä yhdessäkään kirkossa. Yhteen yritin, mutta sekin oli kiinni kuin Alko jouluna.


 Jezus wees (=wahlte) nog zeventig andere discipelen aan. Hij stuurde hen twee aan twee vooruit naar de dorpen en steden waar Hij langs zou komen.
 Hij zei tegen hen: "Vraag God meer arbeiders te sturen om de oogst binnen te halen. Want de oogst is groot (=satoa on paljon), maar er zijn te weinig arbeiders.
 Ga dan en vergeet niet dat Ik jullie er op uitstuur (=lähetän) als lammeren tussen de wolven.
 Neem geen geld mee, geen tas (=Tasse) en zelfs geen extra schoenen (=Schuhe). Ga recht op je doel af.
 Breng vrede in elk huis dat je binnengaat.
 Woont daar een vredelievend man, dan zal je vrede over hem komen. Zo niet, dan komt die vrede bij je terug.
Wanneer je in een dorp komt, ga dan niet van het ene adres naar het andere. Blijf logeren in hetzelfde huis en eet en drink wat je wordt voorgezet. Geniet gerust van de gastvrijheid. Een arbeider moet zijn loon hebben.
Als jullie in een stad gastvrij worden ontvangen, moet je dit doen: Eet zonder bezwaar wat je wordt voorgezet.
Genees de zieken. En zeg tegen de mensen dat het Koninkrijk van God heel dichtbij is gekomen.
 Maar als ze in een stad niets van jullie willen weten, ga dan door de straten en zeg:
 'Kijk, dit is stof (= Staub) van jullie stad! Wij schudden het van onze voeten! Het is afgelopen met jullie! Vergeet nooit hoe dicht het Koninkrijk van God bij jullie is geweest!'
 Op de vreselijke dag van het grote oordeel zal het voor zo'n stad erger zijn dan voor het beruchte Sodom. (Luuk 10: 1-12)


Kansallisoopperan sivulta on nähtävissä Strauss-konsertti, joka ei saanut pelkkää suitsutusta, ja pyhäinpäivän Verdin Requiem.
Nyt on jo menossa Helsingin Saksalaisen kirkon 150-vuotisjuhlaviikko. Torstaina on mm. Bachia tiedossa. Gemeindebrief kertoo tarkemmin.


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen