04.10.2014

Daphne

Brysselin La Monnaie oli niin ystävällinen, että lähetti sähköpostia kiitellen käynnistä ja kertoi, että näkemäni Straussin Daphne on webbisivulla katseltavissa muutaman viikon ajan.

Cher spectateur,

Vous avez récemment assisté au spectacle de Daphne à la Monnaie. Vous pouvez revivre cet événement grâce aux nombreuses photos, vidéos, interviews présentes sur notre site. Nous vous y donnons également la possibilité de (re)voir ce spectacle intégralement et ce jusqu'au 21 octobre.

Antwerpenissä kävin siis katsomassa Elektran.
Tämä Brysselin Daphne on myös parituntinen Strauss-ooppera, jossa on myös nuori luonto-ihminen neito ja häneen ihastunut mies.
Ohjaus oli kyllä perin moderni. Sentään kunnon puu siinä oli. Hedelmällisyysjuhla oli kyllä aikuisten oopperaa..

Oopperan ensi-illan 1938 johti Karl Böhm, jolle teos oli omistettu.
Youtubessa on parikin kokonaista oopperaa. 

Daphne on neito, joka ylistää luontoa lauleskelle. Hän oli lapsena tykännyt Leukippoksesta, joka on nuori paimen.
Hän ei suostu pistämään äiteen tarjoamaa seremonia-asua Dionysos-juhlaan.
Isä Peneios valmistaa juhla-atrian Apollon tervetuliaiseksi. Paimenet palaavat ja Daphne saa pitää heistä huolta. Apollo on tarkkaillut Daphnea, joka karkaa kun mies alkaa laulaa hempeitä juttuja ja Daphne ihastuu paimenhahmoiseen Apolloon suudelmaan asti.

Leukippos pukeutuu neidoksi, että pääsee Daphnea lähelle ja saa hänet tanssimaan kanssaan - viinilasin päihdytettyä Daphea. Apollo pahoittaa mielensä ja järjestää rajuilman, jolloin muut paimenet kiirehtivät laumojensa luo. Apollo seivästää Leukippoksen kaksintaistelussa, josta Daphne tietysti pahoittaa mielensä
Sureva Daphne saa muutua Zeuksen avulla ikivehreäksi puuksi, joita hän kerta rakastaa. 
Noh, se nyt vähän vaihtelee ohjaajan luovuuden mukaan.
Onhan tuo pitkitetty elokuvamusaloppu ihan tunnelmallinen joka tapauksessa.


 Kaikkialle ne töhrijät ennättävätkin.
Kansallisoopperassa on tulossa tässä kuussa Strauss 150 v. konsertti. Semperissä, joht. Thielemann, vastaava oli jo aiemmin ja Camilla N. oli näemmä Daphnea laulanut.
 Tänään tulee Rameaun ZaÏs ORF:in radiosta. Lienee viikon kuunneltavissa.

Suomessa on turha toivo kuulla barokkioopperaa. Estonia teatterissa on onneksi maestro Mustonen, joka tänkin kautena johtaa Händelin Rinaldon.








 Olin tuommoisessa kahdeksan hengen loossissa. Onneksi taaemmat penkit olivat korkeammat. Näkemykseni mukaan teatteri oli täynnä.










 
P.S Enää kolme viikkoa Kauniaisten musiikkifestareihin. Erikoisimman konsertin kisa lienee selvä:


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen