26.07.2014

Panne

Tannhäuser tulee BR:ltä kuvallisena 12.8.

Bayreuthissa kävi kuten Savonlinnassa: heti ekassa esityksessä näyttämötekniikka petti, kun joku häkki jäi roikkumaan ilmaan sisällä oli vajaa kymmenen laulajaa, jolloin tuli tunnin suunnittelematon viivästys. Apinahäkistä kun katkesi naruja. Sittenkään ei kaikki toiminut kuulemma niin kuin piti.
Musiikki alkoi soida uudelleen 18.20 Suomen aikaa siitä mihin se alkusoiton jälkeen jäi.
Yleisö buuasi kuuluttajalle, jota ei sentään Savonlinnassa tapahtunut.
Jo heti 20 min jälkeen:

Ein Ansager trat vor. Bat um Entschuldigung und Verständnis für eine vorerst zwanzigminütige Unterbrechung. Das Publikum knurrte vernehmlich und verärgert.

Peinlich sei das für den Festspielort, der jedes Jahr so viel Tamtam mache, schimpfte eine Frau, die aus dem Norden nach Bayreuth angereist war. (FAZ)

Kylläpä on näyttämökuva.. Noh, sitä saa mitä tilaa.
Festarin webbisivulla on oikein kymmenen kysymystä ohjauksesta selvittämään Baumgartnerin ja van Lieshoutin ihmeellisyyksiä.Lavalla nähdään Alkoholator ja biokaasulaitos, jossa ideana on, että ihmiset ryyppää skumppaa ja ulosteet kerätään ja käyteään hyväksi suljetussa kierrossa.
Zitaten Schnitzeljagd oli eräs kritiikonkommetti.  Videotauluissa pyörii Rammsteinin, Raamatun ja Wagner-esseiden tekstejä.  Asioita olisi kuitenkin paranneltu sitten 2011.
Kohdassa kuusi on mainittu jumiutunut häkki:
Warum ist der Venusberg ein Käfig?
Wartburgin linnaa olen esitellyt aiemmin. 

2011 FT antoi esitykselle / tuotannolle, jossa oli Nylund silloinkin mukana, peräti yhden tähden.. Ny Times oli ainakin Nylundille paljon suotuisampi.Tällä kertaa ei ainakaan kuulunut buuauksia hänelle. Ohjaaja kyllä sai.  Kriitikot pitivät musiikillisesta suorituksesta.

Die Sopranistin Camilla Nylund berührt als innige, gefühlvolle Elisabeth, aber die letzte Strahl- und Durchschlagskraft geht auch ihr ab. (Welt)

Nylund SZ:n jutun kuvassa verisen käden kanssa ( als Geliebte (Elisabeth, Nichte des Landgrafen). Sie kann die Lynchjustiz gerade noch abwenden. )  SZ tiivistää yhteen lauseeseen jutun juonen:
Die Geliebte Elisabeth kann die Lynchjustiz der Ritter von der Wartburg gerade noch abwenden, das Todesurteil der enthaltsamen Edlen wird umgewandelt in einen lebenslangen Prozess, an dessen Ende nun nicht mehr die Todesstrafe steht, sondern eine reumütige Pilgerreise nach Rom. 
Aber auch Rom, wen wundert es, verzeiht nicht, und so muss Gott höchstselbst durch ein Wunder eingreifen und die Liebenden retten.


BR Klassikin Kritikerrunde esityksen jälkeen sai ohjauskin kritiikkiä "overdone" eli eivät saaneet keskittyä musaan. Toista kriitikkoa ei harmita, että tuota ei enää näy. Kriitikko oli unstaunt wie Biogastankissa päivänsä päättävää Elisabethia esittänyt Camilla Nylund oli esityksen vuosien aikana kehittynyt.


BR:n kritiikki. Nylundia koskien  Camilla Nylund als Elisabeth gestaltet sehr eindringlich im piano, ihre Spitzentöne flackern.
ja kritiikki päättyy toteamukseen:
Gut, das nochmal gesehen zu haben, und gut, dass nach diesem Jahr mit diesem Tannhäuser dann auch mal Schluss ist.

Welt otsikoi: Bayreuth-Desaster
 FAZ:kin kirjoitti vain  Panne bei Festspielen in Bayreuth

myös  SZ sentään otti rauhallisemmin: Zwischenfall am Grünen Hügel Bühnenpanne stoppt Auftakt der Bayreuther Festspiele
Jutun kuvassa näkyy, miten yleisöllä on tilaisuus seurustella pihalla varjossa odotellessa. Saliin ei 2000 vierasta saanut jäädä odottelemaan.

Olipa Angelalla tuuria, ettei aikataulusopinut avajaisiin vaan hän tulee joskus myöhemmin. Tänä vuonna ei uutuuksia näy. SZ veisteli: Nächstes Jahr um diese Zeit bringen Katharina Wagner und Christian Thielemann einen neuen "Tristan" heraus. Dann kommt bestimmt auch wieder Angela Merkel.

Se ettei uutuusohjausta näy on selitys, että viime vuonna nähtiin uusi (Castorfin kohu-) Ring:
Ein Jahr danach, zum 201. Geburtstag Richard Wagners, bleibt nur der ganz normale Festspiel-Wahnsinn. Ein Jahr danach kommen die Festspiele ohne Neuinszenierung aus. So ist es traditionell in dem Jahr nach einem neuen "Ring" (FAZ)

Abendzeitungin kuvasarja julkkiksistä vihreällä kukkulalla. Laajensin sivistystäni ja etsin youtubesta, mitä tuo Schlagerstar  Blanco on laulanut.
Ei tuore kuva tämäkään. Zeit/Welt varmaan.

Bayreuthin 30 esityksessä käy 58000 kuulijaa.
Tänä vuonna oli myyty ensimmäistä kertaa nettikaupassakin lippuja, kun normaalisti pääsee suhteilla ja jonottamalla vuosia. Lippujen hinnat liikkuvat 45..320 eur. Ebayssa on monta sivua enemmän tai vähemmän mustaapörssiä. Tosin tarjouksia on noissa huippuhintaisissa vähän.
Saksankielisissä maissa voi paria näytöstä katsoa myös elokuvateattereissa.


SR:n arkistossa on parhaillaan Nürnbergin mestarilaulajat Kungliga operanista.


Mynssenissä on joka heinäkuu oopperafestarit. Tämän vuoden kohokohtia lienee ollut Orfeo manalassa, jossa on näyttämöllä hippivolkkarikin.

Hyvin on näköjään tarennut Olavinlinnassakin. (FB sivu) . Facebook-sivulla on myös kuva Walesin- kansallisoopperan rekasta ja kerrotaan, että sieltä on 183 hengen sakki tullut. Nabuccon liput ovat olleet jo aikoja sitten loppuunmyydyt.
Toimittaja Koskinen oli tavannut vuoden taiteilijan. Areenassa klippi. Kuten Villellä, minun ensimmäinen Savonlinnassa näkemäni ooppera oli Hynninen-Makris Macbeth.


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen