30.07.2014

Turkulaisia taloja

Spiegelissä on kuvasarja DDR:n ajoista, joissa on enemmän arkea kuin paraatirakennuksia.
Ilta-Sanomat tiesi kertoa, että Wirtschafswochessa on kirjoitettu Suomea koskeva juttu, eher negatives sellainen.





29.07.2014

Iso kuva

Vasta viime viikolla oli Husiksessa Amoksen kesän näyttelyssä juttua. Alakerrasta löytyy tauluja mukamas niiden kokoon liittyen. Taiteilijat ovat antaneet siihen jotain kommenttejakin. Stina Saariston The Last man standing sisältään nimestään huolimatta hurjan eukon ja paljon muuta. Tällä teoksella onkin kokoa. Kts. kuva (1/5). Olen nähnyt tuon aiemminkin. Olisiko sitten ollut Amoksella 2010.
Uusi tuttavuus oli 1968 syntynyt Jarmo Kukkonen, jolta oli onnistuneita teoksia siellä. Täällä on jotain hänen töitään
Toinen näyttelyistä on Beda Stjernschanzin, yleisölle melko tuntemattomaksi jääneen naistaiteilija. Tässä on hänen töitään. Hugo Simbergin symbolismi voi tulla mieleen jostakin. Hän hallitsi erityisesti kasvit. Kuvassa 6/13 on tuo utuinen kukkaketo. Sekin on yksityisomistuksessa. Onneksi siitäkin oli tehty postikortti.
Taidesäätiöiden upea metsänäyttely oli antanut tietä työ-aiheiselle näyttelylle. Se ei tietenkään ole yhtä näyttävä, mutta ihan OK
Ylimmässä kerroksessa on kolmas vaihtuva näyttely liittyen muotokuviin. Siellä oli kaksi videoteostakin, joissa oli kummassakin henkilö (Kulturfondetista), mutta välillä myös jotain liikkui tyylliin perhosia. Noh, kovin energiaystävällinen tuollainen muotokuva ei ole, mutta näyttävä. Kts. still-kuvat (1/6 ja 2/6).
Taidetta kotiin.

28.07.2014

Kentridge

Taidenäyttely on mitä parhain tapa paeta hellettä. Harva oli tuota äkännyt - vai liekö kuitenkin ollut syynä kiinnostamaton vaihtuvanäyttely.
Valitettavasti Emman vaihtuvanäyttely vielä kenties kolmanneksen näyttelytilasta. Käsittämätöntä. 
Pysyväiskokoelmastakin osa oli suljettu.
Noh, käynti kannatti ilmaisten poistonäyttelykirjojen ansiostakin. 

Vartin opastuksella sai tarvittavan taustan. 
Noh, tuo opasteksti oli hienosti tehty lampun avulla.

Sinänsä eteläafrikkalaisen taiteilijan kaksi videoteosta + 8 min pätkä, jossa hän vastaa Emman kysymyksiin kolmena samanlaisena henkilönä (trikkikuvaus) omana itsenään, jotka kiistelevät ja keskeyttävät toisiaan karrikoidusti. Tässä vastaava esimerkki.

Toinen videoista on hiilipiirrosanimaatio. Se kuuluu Emman säätiön kokoelmiin itse asiassa. Liekö ollut kimmokkeena ko. näyttelyyn, en tiedä. Videoissa teemana oli apartheid.
Toisessa videossa oli myös ihan eläviä ihmisiä. Myös tummaihoisia ja taiteilija itse.  Teknisesti ottaen se teos oli huima. Siellä oli puinen liikkuva kiertokanki-häkkihäkkyrä "keuhkot", neljä megafonia, joskin kaiuttimia oli varmasti enemmän. Kolmelle seinälle viisi videotykkiä heijasti videota. Riippuen kohdasta, kuvat olivat enemmän tai vähemmän yhteydessä toisiinsa. Kuva heijastettiin pakkauslaatikonvanereille, jota oli kivasti eri värisiä.  Sitten vajaa 20 puutuolia katsojille. Kestoa puolisen tuntia.  Hesarin kriitikkokin nosti kädet pystyyn, eikä edes yrittänyt selittää sitä.


Omassa kokoelmassa on QR-tageja, joista yksi vie tähän sivulle. Kyseisestä taulusta ei väriä ja kasveja tosiaan puutu. Kokoakin on kivasti.

27.07.2014

St. Michael

Arte on näemmä televisoinut Kerimäen kirkon Requeminkin. Vieressä listalla on taannoin kuolleen kapellimestarin Maazelin Verdin Requiem Venetsiasta.
SR:n nettiarkistossa on ohjelma teemalla Mozart ja kuolema. 
BR:n sivulla on Deutsches Requiem (Brahms), kaupungin orkesterien yhteisesityksenä, joiden kanssa kapellimestari oli tekemisissä.

Tenori Carlo Bergonzi on kuoli eilen lauantaina Milonassa 90-vuoden iässä. BR:n WürdigungNäyte.

BR Klassikilla oli oli vajaan viiden minuutin juttu Savonlinnasta.   Okko Kamu, yönkuningatar Tuuli Takala ja Lintu pääsivät ohjelmaan tosin auf English, joten toimittajan piti itse puhua päälle saksaksi. Silvasti ja Sallinen sentään saivat puhua parisanaa saksaa.



















Viime sunnuntaina ZDF lähetti jumalanpalveluksesta Berliinin Domista. Siinä muistettiin Bundesrpräsidentin läsnä ollessa nk. Stauffenberg Attentatin muistopäivää. ARD lähetti elokuvankin von Stauffenbergin ja kumpp. muistoakunnioittaen. Hänet teloitettiin 21.7.1944.