10.07.2015

Reitzilla

 Kirpilän taidesäätiön museo on kai melko hyvin tunnettu mm. siellä järjestettävien lied-konserttien takia. Melkein naapurissa, riikinruotsalaisen srk:n kirkkoa vastapäätä, on vähemmän tunnettu Reitzin säätiön museo.
 Kyseinen kämppä on laajennettu siitä vielä, mitä rakennuttajaperhe aikoinaan asui. Kokoelma pohjautuu Laurin kokoelmaan. Sivistyneistö kun piti kerätä taidetta ja antiikkia.
 Yllä olevassa hautakivessa on puoliso Maria, joka ei sinänsä kerännyt mitään. Pojalla Lassella ei ollut perhetta, joten kokoelma jäi säätiölle, joka ei ole muutenkaan ihan tyhjätasku sillä huutokauppahankintoja on ihan viime vuosilta tyyliin Edelfelt ja Schjerfbeck. Maalausten lkm on kolminkertaistunut alkuperäisestä. Erityisesti hopeaa on kertynyt.  Mööbelit eivät olleet perheen ajoilta. Kyseisen Apollonkadun monikerroksisen kerrostalon huoneistot ovat säätiön omistuksessa.  Museoon ei ole pääsymaksuakaan tarvis maksaa. Saa sieltä kortteja ostaa.


Viime viikon Nyt-liitteessä oli koko joukko kotimuseoista Helsingistä. Kannattaa katsoa.


Aikoinaan talossa oli Kino Ritz. Nyt tuommoinen. 

P.S Mikkelin musiikkijuhlille ehtinyt Gergijev orkestereineen esitti keskiviikkona kivaa Tsaikkaria ja Sibbaa. Yle vaan oli pätkäissyt nauhoituksen, ettei ylimääräistä kuule.  
Sopivasti myös ensimmäisestä sinfoniasta kertova esitelmä sattui samalle viikolle.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen