08.07.2015

Der Bassist 70 J

BR Klassik lähetti tunnin Salmisen musiikkia, joista useimmat olivat Baijerissa äänitettyjä. Lopuksi tuli Monosen Satumaa Prinzregententheaterista vuodelta 1999. BR Klassikin tiedot kappaleesta oli ilmeisen puutteelliset. Luulen, että se oli ylimääräisenä esitetty, eikä siten jäänyt luetteloon kunnolla.
Salminen pääsi lyhyesti ääneenkin kertoen Filipin roolista 24 vuotiaana saavuttuaan Roomasta. Vuosikymmenet Saksassa ja Sveitsissä asuneena ei kieli tuota ongelmia.. Berliinin, Baijerin ja Wienin kammarilaulaja. Suomessa Pro Finlandian sentäs saanut.
Prinzregententheater


Ehkä mielenkiintoisin BR:n valinta oli Glinkan "Elämä tsaarin puolesta", joka on alkuperäiseltä nimeltään Ivan Siskan, jota basso siis esittää. Sitä pidetään ensimmäisenä venäjänkielisen oopperana.
Youtubessa on B. Christofin tulkinta jostain kohdasta oopperaa.
Wagner-roolit, kuten Hagen on maailman kuuluja niin METissä kuin Bayreuthissa. 2008 leikkaamassani juttussa Salmisella oli 114 esitystä MET:ssa takana, mutta hieman yksipuolisia. Levine oli kuulemma todennut, että Hageneita ja Gurnemantzeja on niin vaikea löytää.

Hesarin haastattelussa Salminen muistelee Taikahuilua Saksan alkuvuosilta, kun ohjaaja hermostui hänen Sarastron puherooleihin ja käski heittää pihalle. Artikkelissa ei kerrota, että kapellimestari oli stopannut toimenpiteen ja todennut, että ainakin hän osaa laulaa. Salminen oli seuraavana yönä nauhalta opiskellut vaikea kohdat ja hänestä ja ohjaajasta tulivat hyvät korkeaalaatua arvostavat kollegat. Työn määrä on ollut valtava. Jonain vuosina luokkaa 120 esitystä ja mm. jatkuvaa lentämistä Kölnin ja Zürichin väliä.  Hän ei tingi laadusta vaan epäröimättä on alusta lähtien kysellyt ohjaajien mielipiteitä ja ennakkoluulottomasti ottanut ideoita ja uusia asioita vastaan. Myöskään ei kuule leipääntymistä vaikka samaa tuotantoa on tehnyt kymmeniä kertoa. 2005 ilmestyneessä kirjassa (kuva alla) arvioidaan Sarastron roolia esitetyn ehkä liki 600 kertaa ja Dalandia 200. Ohjaajat kehuvat myös näyttämötyötä, jossa on ääntä ja lavakarismaa. Tekemällä ja muita seuraamalla on oppinut.
SWR 2:n päivänajankohtaisohjelmassa muistellaan laulukimaran avulla 38 min lähtien. Siiinä kuultiin Sarastroa, Kotkan ruusua, Komtuuria, En tuntenut sua silloin, Hagenia, Satumaata ja Don Basilio.
Stuttgarttiin hänet aikoinaan johdatti Timo Mustakallio, joka myös rahallisesti tuki hänen opintojaan ja matkusteluaan. Myös Salminen perusti säätiön 1999.

2005 julkaistussa elämämänkerrassa pohdistaan, että tapahtuuko laulajantyöstä luopuminen 2010 vai 2015?  Boriksesta ei ollut silloin levytystä häneltä ja hän totesi, ettei sen levyttäminen ole muutaman vuoden kuluttua enää mielekästä, kun mikrofoni on armoton. 7.7. radiohaastattelun mukaan ainakaan uusia Don Carlos tuotantoja ei tehdä. Mikäli tämä kalenteri pitää paikkaansa, on kiinnityksiä ensi kesällekin.  Ei tästä ole kauaan, kun hän esitti sitä Kansallisoopperassakin. B. Godunov on tämän kesän parhaiten myyneitä teoksia. Myös Pariisissa asuva tuttu tulee sitä katsomaan, joka on nähnyt Salmisen  Zürichissä kai kymmeniä kertoja mm. Markena.  Minä olen nähnyt Salmisen Savonlinnassa Sarastronaa, Mynssenissä Dalandina, Filipinä ja  Hermannina sekä Kansallisoopperassa Gurnemanzina sekä Boriksena. Markena ja Roccona. Cheréaun Ringin olen nähnyt elokuvateatterissa. 2016 keväällä sitten Tristan ja Isolde toivottavasti jälleen Kansallisoopperassa.


Yle Radio 1 sentään muisti 2h lähetyksellä. Ohjelman webbisivu. Hirveästi siinä nyt ei uutta tullut, mutta musiikki oli ainakin monipuolista. Salminen arvostaa ns. viihdemusiikin samalle viivalle eikä varmasti olisi paheksumassa vaikkapa taiteilija Torikan TV-show osallistumisia.
Taiteilija oma valinta Straussin Vaiteliaasta naisesta oli mielenkiintoisin ja osuvin "Wie schön ist doch die Musik".


Teemalta tuli kevyttä musiikkia  sekä mustavalkoinen Salminen Savonlinnassa. Teija S:n ansiosta Salmisesta tuli taas askeleen kuuluisampi kansan parissa. Kasinolla oli ihan tiukkaa viinaa pullossa. Salminenkin poltti parhaimmillaan tupakkaa pari askia päivässä.

Itävallan radiossa sen sijaan lähetettiin 2. osa Nicolai Geddan 90-vuotisjuhlaohjelmaa. Toki BR Klassik lähettää hänenkin kunniaksi Cantabilen.

Angeborene oder anerzogene  Nachdenklichkeit ging bei diesem Sänger eine besondere Verbindung ein - mit hochseriösem Arbeitsethos.

Ylen Elävän Arkiston Salmiseen liittyviä pätkiä.

Suomenkielinen Wikipedia-sivu on häpeällisen lyhyt. Englanninkielinenkin on pidempi.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen