10.05.2014

Julisteita

Ei tarvitse pohtia, valitsenko Euroviisut vai Tuhkimon.
 9.5. Tanskassa juhlittiin 25 vuotta siitä kun samaa sukupuolta olevat saivat oikeuden rekisteröityneeseen parisuhteeseen. Sittemmin kirkkohäihin ja adoptioon.

Euroviisujen kunniaksi on järjestetty useana päivänä tempaus naimisiin menosta. Ylen uutinen.







Viimeeksi kävin Suomen pankin taidekokoelmaa katsomassa syyskuussa 2012. Ehdottomasti käymisen arvoinen.
Tämänkertaisessa nelipäiväisessä aukiolojaksossa ei perjantaina ollut juuri jonoa lainkaan vaikka Hesarissakin mainostettiin.

Tällä välin oli ostettu pari hienoa teosta, kuten japanilaista tautaa olevan taiteilijan Aiko Tsukuharan teos "Cloud", joka koostuu 3000  valkoisesta haapakuutiosta, jotka on karkeasti ottaen liimattu toisiinsa pilvenmuotoiseksi. Painoa on 50 kg ja se riippu neljästä vaijerista katosta luoden varjon maahan.  Se näkyy Hesarin kuvassakin.

Toinen hieno  uutuus oli abstrakti taulu  Markus Konttisen Keltainen joki.






Tällä kertaa kuuntelin Seppo Honkapohjan Talouskriisin taustat luennon (kts. tietoiskut) , joka alkoi havainnollisesti osoittaen, miten kriisiytyneet maat olivat saaneet matalakorkoista lainaa. Pankkisektori on toipumassa ja järjestelmää paranemassa. Italiassa ei ole palkkoja tosin vieläkään sopeutettu. Päivän Zeit kertoo Bankenreguelierungista lisää. Yle puolestaan, että Irlanti saa rahaa halvemmalla jo kuin Britannia! Honkapohja kertoi, että Irlannin pankkikriisi oli noin neljäkertaa syvempi kuin Suomen (bkt:hen suhteutettuna). Senkin opin tietoiskusta, että talletussuoja on eri maissa toteutettu hyvin kirjavalla tavalla.

Suomen haasteet eivät olleet luennon aiheena, mutta haasteet ovat tutut: viennin lasku ja pitemmällä perspektiivilla huoltosuhde ts. työuria pitäisi saada pidemmäksi.



Toinen luento käsitteli käteisliikenteen hoitoa Suomessa. Siinäkin on monta porrasta. Suomen Pankillahan on vain kaksi "konttoria" sitä hoitamassa. Käteisessä oleva rahamäärä on hurjasti kasvanut verrattuna markka-aikaan. 5 ja 10 seteleissä (vaihtoraha) oleva määrä on aika vakio, mutta 20 ja 50 eur seteleissä (käyttöraha) oleva määrä kasvaa lineaarisesti. Niitä viedään ulkomaille.
Viron liittyminen Euroon vähensi isojen seteleiden kysyntää. Itä-Euroopassa inflaation takia mielellään pidetään euroja pöytälaatikossa.
SP:lla on Youtubessa oma kanava, jossa on käteisestä video.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen