04.05.2014

Heiligsprechung

JPII oli 450-vuoteen tauon jälkeen Italian ulkopuolelta tuleva.

ZDF:n Mediathekissa oli liki kolmituntinen lähetys kahden paavin pyhittämisestä (kanonisointi).  Juhlapäivänä ei ikävistä asioista puhuttu.
Kts. Suomen katolisenkirkon uutinen, jonka lopussa ovat ihmeet, jotka moiseen titteliin oikeuttaa.

Roomaan oli saapunut 1600 bussillista. Osa oli tullut edellisenä yönä ja aamu viideltä pääsi paikalle Pietarin kirkon aukiolle odottamaan lisää. Espanjan kuningas mm. oli kutsuvieras. Pietarin kirkon alueella arvioidaan olleen  700000-800000 paikalla olijaa kun normi sunnuntaina on 100000. Kaupunkiin oli matkustanut miljoona.  Tilaisuus lähettiin monessa elokuvateatterissakin ympäri maailmaa. Krakovan ulkoilmatilaisuus ei vetänyt kansaa ainakaan.

Johannes 23. kuolemasta 51 vuotta  ja Johannes Paavali II:n 9 vuotta.  Johannes 23. oli uudistaja, joka syrjätti latinaa.
Reliikit olivat kuin biopankkinäytteitä: toiselta ihoa ja toiselta veriputkilo. Toisen toi Pontifex nimimerkillä twiittaavalle nykypaaville suudeltavaksi aviopari, jonka nainen oli elävä todiste JPII:n ihmeestä, kun aivokasvain oli hävinnyt.
Seligsprechung salli Pergamossa, paavin kotiseudulla puhua pyhästä henkilöstä, mutta Heiligsprechungin jälkeen voi maailmalaajuiselta. Jälkimmäisen paavi itse julistaa erehtymättömästi.

 Myös 87-v. edellinen paavi oli paikalla, jonka edeltäjä JPII oli.
K&K:n tuore juttu paavista, joka keroi kiirastorstain messun olleen nuorisovankilassa, jossa paavi pesi vankien jalkoja - ensimmäistä kertaa myös naisten.

Franciskus nousee ennen viittä aamuhartauteen. Kesälomaa ei ole pitänyt sen jälkeen kun täytti 20-vuotta. Hän myös katkaisi tradition muutta Vatikaanista Castel Gandolfon kesäasuntoon. Hän ei ole vieläkään muttanut varsinaiseen paavin asuntoon vaan on samassa majatalossa, jossa asui valinnan aikana. 


 Johannes Paavali II oli 27-vuotisella uralla tehdä 104 ulkomaan matkaan. Ylen Elävässä arkistossa on 1989 visiitti Suomeen (78-vuotiaana). Eki Toivanen selostaa Turusta. Wikströmin englanti ei ollut paljon paavin parempaa, joten vaihtoivat saksaksi tilaisuuden jälkeen.





Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen