24.03.2015

Brittihistoriallisiaelokuvia

Harmi, ettei julisteeseen mahtunut kaikkia keskeisiä näyttelijöitä, kuten eräs valkohapsinen mummo.
Kolmituntinen elokuva sijoittuu Lontooseen  ja kaukana sieltä sijaitsevaan pikkukylään, jossa kaivostyöläiset ovat lakossa. Lontoon homoaktivistit alkavat kerätä minersien tukemiseen rahaa, jonka toimittaminen onkin sitten oma prosessinsa. Pääosissa on siis solidarisuus ja hyväksyntä.
Huumoria on ihan kivasti. 80-luku on kivasti saatu esille. Roolihahmoilla on todelliset henkilöt taustalla. Eri juttu onko jokainen lause juuri niin sanottu..

Toinen kriitikoiden yleisesti 3-4 tähteä saanut elokuva on Alan Turingin elämästä erityisesti Enigman purkuun keskittyvä elokuva on The Imitation Game. Turing kuvataan siinä aika outona nerona lapsuuden kouluajoista viimeisiin päiviin asti. Hänen elämästään on tehty useita elokuviakin, kuten Breaking the code.


Elokuvassa on valitettavasti vääristelty jotain faktoja. Tietojenkäsittelytieteen julkaisussa  Turingin syntymän 100-v. aikoihin kerrotaan mm. että salausavainta etsivän koneen nimi ei ollut Turingin lapsuuden (ainoa) ystävän nimi vaan BOMBE, joka pohjautuu puolalaisten työhön. Turing suunnitteli algoritmin, mutta koneen kokoaminen oli monen ihmisen ryhmätyö. Sen jälkeen tuli vielä ennen sodanloppumista Colossus Mark II.
Bletchleyparkin museokaupan kirjavalikoimastakin näkee, että kyseessä on historiallisesti kiinostava ja tärkeä aihe.


Turingin tieteeseen törmää nykyäänkin jatkuvasti tietojenkäsittelytieteessä erityisesti laskennallista vaativuutta koskien. Manchesterissä, johon elokuvan poliisiajojahti tapahtumatkin sijoittuu, oli 2012 Turingille omistettu seminaari, jonka luennot ovat netissä. Hänen teorioitaan ei elokuvassa juuri sivuttu. Vain ajatustesti, että erottaako koneen ihmisestä.

2014 Hannu Reime kirjoitti puheenvuoron Turingista, kun kuningatar oli armahtanut hänet postuumisti. Kts. Ylen uutinen. BBC:n uutinen tosin muistuttaa, ettei Turing ollut yksittäistapaus sodan jälkeisessä Britanniassa:
"We're talking about at least 50,000 other men who were convicted of the same offence, of so-called gross indecency, which is simply a sexual act between men with consent."

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen