22.08.2015

Filantropiaa geenitietoon

 Kino Tapiola on aika uniikki.
Siellä on nyt menossa Espoo Ciné muutaman muun elokuvateatterin ml. Louhi-sali kanssa.

FAZissa kirjoitti torstaina turhautunut tieteentekijä, miten Saksasta puuttuu tarvitta infrastruktuuri modernin lääketieteen tarpeeseen, että voitaisiin etsiä tautiriskitekijöitä geneeistä, joita usein on vielä useita. Riskin lisäksi tietoa tarvitaan myös lääkkeiden kehityksessä. Se nyt on selvää, ettei Saksa USA:aa saa kiinni. Jutun esimerkkinä käytetään Kiinan, Englannin ja USAn yhteishanketta, jossa löydettiin masennuksen riskiin vaikuttavat geenit. Sekä masennuksen sairastaneita että terveitä sekvensointiin kutankin yli 5300 henkeä eli puhutaan kymmenien miljoonien dollarien projektista. Raakadataakin on todennäköisesti syntynyt 10..20 petaa, minkä tallettaminen sekin maksaa miljoonia.

Taannoin julkistettiin niinkin vaatimattoman kuuloinen nettisivu kuin www.superfinland.fi.
Erikoista siinä on, että rahoitus pohjautuu amerikkalaisen yksityishenkilön lahjoitukseen. hs.fi:n mukaan alkuvaiheen rahoitus Suomelle on  10 miljoonaa taalaa.
Kyseinen projekti liittyy isompaan kokonaisuuteen, johon  650 miljoonaa taalaa käytetään.
Myös itse Broad-instituutin pidemmästä nimestä "The Eli and Edythe L. Broad Institute" käy ilmi, että sekin huippupaikka perustuu avioparin lahjoituksiin:
"through their founding gift of $100 million (later doubled to $200 million) made it possible to formally announce the new institute in June 2003 and to launch it in May 2004. Less than four years after its launch, the Broads gave an unprecedented gift of $400 million in September 2008 to permanently endow the institute, providing long-term sustainability for its unique model of collaborative, inter-institutional research."

Liikaa näitä rahoitusuutisia ei ole Suomessakaan näkynyt. Erkkojen säätiö sentään välillä myöntää joitain satoja- tai kymmeniä tuhansia alan tutkimukselle.

Suomessa on taannoin julkaistu genomistrategiakin kts. esim. tämä kirjoitus. Eri asia on sitten rahoitus sen toteuttamiseksi.
 Tulevaisuuden arkea?

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen