30.12.2014

Leipää pöytään.

Jorvin sairaalan vieressä on Glimsin hieno talomuseo. Yhdessä rakennuksessa on myös kahvila, joka on sunnuntaisin ja arkena auki. Joulun alla on jouluteemaisia opastuksia.  Tuli kauniita muistoja Tukholman Skanssenin historiallisista rakennuksista jouluopastuksineen.

Harvinaisempia sanoja.
 Kestikievarin tupa.
 Pöytä pistettiin koreaksi leipäkasalla, jossa päällä oli pulla. Avaimen kuva ruisleivässä oli vilja-aitan avain. Leipä pistettiin heiniin ja söytettiin ihmisille ja eläimille, kun karja päästettiin ulos.
Olut oli jouluna normaalia vahvempana. Isännän piti keinua kuin viljan korsi, mutta ei sentään kaatua sillä se ennusti talolle tuhon.

Tuhon tosin sai usein myös oljille pudonnut päre. Kansa ei piitannut Ruotsin kuninkaan kielliosta, ettei olkia saa levittää lattialle.
Olkea oli saatavilla ja se kiiltelee kivasti. Karkkipapereita ripustettiin oksiin. Ennen myös koristeltiin himmeli. Myös kuusi roikkui katossa ennen kuin sen koko kasvoi ja laskeutui lattialle pidettäväksi. 
Mankeli, jollaista en ole ennen nähnyt.

29.12.2014

Taloja

John Nurmisen säätiön vuoden viimeinen uutiskirje.

Femmalla alkoi ruotsalaiseen tapaan ikiaurinkoinen TV-sarja, jonka tapahtumat sijoittuvat pääosin Sandhamin lomaparatiisisaarelle, jota olen esitellyt.







Toimittaja Rönkkö kirjoittaa Saksan pienipalkkaisten, etenkin minijoblaisten (450 eur/kk), työntekijöiden toimeentuloongelmista, mikä nyt ei ole mitään uutta.

28.12.2014

Pyhän Mikaelin kko

"Pyhän Pietarin seurakunta Tallinnassa on suomalainen Viron evankelis-luterilaisen kirkon seurakunta."
Kirkko on kuitenkin Pyhän Mikaelin kirkko, joka on perustettu 1249.  Se on ollut nunnaluostarin  hospitaali, ruotsalaisen seurakunnan kirkko ja neuvostoaikana kamppailulajien liikuntahallina. Kirkko otettiin uudelleen käyttöön 2002.















27.12.2014

Joulukantaatti

Tänään 27.12 tulee radiosta lontoolainen Bachin jouluoratorio. Voisi kai sano was about the time. Youtubessa on Gardinerin videoversiokin.
 Kolmantena adventtina Kallion Kantattikuoro ja Storia-orkesteri esittivät Bachin Jouluoratorion kolme ekaa osaa. Solisteina Anna Immonen, Teppo Lampela, konserttia johtanut tenori Tommi Niskala ja basson osat laulanut Aarne Pelkonen.  Alton osat laulanut Lampela loisti ylitse muiden ja joku epätahdikas yleisönedustaja ei malttanut olla huutamatta bravo:t aarian loputtua. Pelkosen lied t-sylkäisyt vähensivät pisteitä. Ääntä piisasi.
 10 eur ohjelmalehtinen kertoo, että Bach kokosi oratorion maallisista kantaateistaan, joka hän oli säveltänyt Dresdenin kuninkaallisen perheen kunniaksi vuosina 1733-34. Tenori toimi evankelistana tietysti.

 Perinteiseen tapaan kirkko tuli lähes täyteen.

 Tapiolan kirkko menee lähivuosina remonttiin, mutta eipä taida paljoa ulkokuori piristystä. Ehkä ainakin tuolle muurille voisi tehdä jotain.
 Otaniemen kappeli kuuluu Tapiolan srk:aan.

26.12.2014

Teile on sündinud


BR:n Mediathekissa on uutisjuttu Krippenaustellungista Landsbergista ja Oberammergaun museosta. Sitä jouluseimeä on tehty sadan vuoden ajan. Tässä vielä arkkitehdin ja käsityöharrastajan moderni seimi.