13.04.2014

CPEB



CPE Bachilla on tänä vuonna 300-vuotissynttärit. Sitä varten on oikein juhlasivut, jossa on mm. musikalische Kostproben. Valinnan varaa on 150 sävellyksestä.

FAZ:issa oli juttu.




 BR kertoi, että Bachista on löytynyt uusi pastellimuotokuva.


31.3. on JS Bachin synttärit - gregoriaanisen kalenterin mukaan. Toimittaja Nordell vietti niitä  21.3., jolloin myös Kirkko Soikoon! festarit haluttiin aloittaa sattuneesta syystä.  

 Vissiin olivat hiihtokisat loppuneet kun Yleisration auto jouti äänittämään konsertin, joka lähetään 14.4. ja on sitten Areenassa. Oikeastaan olisi syytä ollut tuoda TV-kameratkin, sillä teos oli käytännössä Suomen kantaesitys ja esiintyjät olivat tälläytyneet viimmesen päälle.
 20 vailla oli jo alakerta täysi. Liekö kaikki saaneet lippua, en tiedä.




CPE:n Matteus-passio on n. 40 vuotta isänsä teoksen jälkeen sävelletty. Hänelle jäi sen nuotitkin perintönä. Sävellys valmistui vuosi sen jälkeen, kun hän oli saanut Hampurissa kirkkomusiikin johtajan ( städtischer Musikdirektor und Kantor am Johanneum in Hamburg) paikan Telemannin seuraajana. Kantaesitys oli Pietarinkirkossa 5.2.1769.

Konsertin johtanut  A. Häkkinen kertoo myös ohjelmalehtisessä, ettei teoksen kokonaisnuotteja ole vieläkään julkaistu.

Konsertin esiintyjäkaarti oli tunnettu: orkesterina Helsingin barokkiorkesteri, ja solistit sopraano Kajsa Dahlbäck, altto Anna Graca, Katajala ja Pelkonen. Eric Ericsons Kammarkör oli vierailevana tähtenä.

Teos ei tietenkään ollut isä Bachin veroinen. Siinä ei ole samanlaista svengiä ja draamaa. Huippukohtia on muutamia. Tenoriaaria Wende dich zu meinen Schmerzen ja kuoron moniääninen Lasset uns aufstehen auf Jesum Christum 

Oulun Tuomiokirkosta näkyy Johannes-passio verkostakin jonain päivänä.  Baritoni Pelkonen on sielläkin mukana.

Kallion kirkko oli nätisti valaistu. Kaikki oli viimmesen päälle. Erinomainen konsertti ja kulttuuriteko.

P.S Paaville tehdyt lahjoitukset eivät olletkaan verovähennyskelpoisia Saksassa.Siitäkin piti tehdä oikein oikeusjuttu.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen