03.03.2016

Taikahuilu

 Tuttu kirja, mutta en kyllä muistanut, että siellä tämäkin on..
Jalaksen Jussin suomennos on kieltämättä vanhahtava, mutta nyt kuultu suomennos ei ollut kovin kaksinen. Berliiniläiset taisivat muokata librettoa jonkin verran. Kaikille laulajillekaan se ei toiminut musiikillisesti. Samoin ohjaus esim. Saraston kökötysasento jakkaralla ei ollut omiaan antamaan kaikkea. Yleisestikin laulajat seisovat paljon tässä ohjauksessa ja välillä kättä heiluttaen vuorovaikuttavat heijastetun lavasteen kanssa, kuten Tamino potkii hämähäkkejä jne.

Ohjauksessa kävi tosin parhaiten ilmi Papagenoa ja Taminoa kohdanneet haasteet.

Ylen uutinen Berliinin koomisen oopperan Taikahuilusta havainnollistaa videotausta.
Myös Youtubessa löytyy pätkä ja traileri.
Noh, kyllä ooppera epäilämättä oli koominen ja yleisö naurahteli useasti ja varmasti paljon enemmän kuin normaalissa Taikahuilussa.

Yönkuningattaresta näkyi käytännössä kauhea pää. Muu oli tietokoneanimoitu hämähänkin ruumis. Tuuli Takala taisi jonkun haastattelun mukaan tehdä Yönkuningatarta jo kuudennen kerran (ja varmaan kilpailut päälle), joten tietysti suoritus oli erinomainen, mutta aiemmin kuulleena ei enää tullut suurta wow-efektiä.



Illan valopilkku oli Ville "Papageno" Rusanen, mikä ei yllätä. Hänellä oli kaverina animoitu musta kissa.  Kuten kuvasta ehkä voi huomata olivat esiintyjä usein kääntyvän seinän takaa tulevalla tasolla seisomassa ja sitten ympärillä tapahtui liikaa kaikenlaista enemmän tai vähemmän kauniisti tehtyä animaatiota. Parhaimmat hetket olivat kun oli pelkkä valkoinen spottivalo ja mustatausta.
Der, welcher wandert diese Strasse voll Beschwerden,
Wird rein durch Feuer, Wasser, Luft und Erden;
Wenn er des Todes Schrecken überwinden kann,[
Schwingt er sich aus der Erde Himmel an. –
Erleuchtet wird er dann im Stande sein,
Sich den Mysterien der Isis ganz zu weih'n.

Haarniskoitujen miesten dueton kohtaloksikin taisi tulla suomennos. Ihan yksi yhteen ylhäistä laulua se ei oikein ollut kuten Jyrkin  (valitettavasti ei mukana) ja Koitin (Nyt Sarastro) duetto 2013.


Esiintyjät olivat saaneet valkoiseksi kalkitut kasvot. Mieskuoro ja Sarastro olivat silinterissä ja parrassa kuin Chaplinin ronski vastustaja.

Tussarista esitteli toteutuksen hyviä ja huonojapuolia. Minä tosin en ole kokenut puheosuuksia puuduttaviksi. Nyt siis tekstiä ja symboleita tuli isolla fontilla taustalle ja fortepiano taisi pimputtaa musiikkia.

Kolme naista olivat puettu johonkin 1930-l tyyliin. Yksi poltteri savukettakin. Ne ovat perinteisesti vaativia rooleja, että etenkin ekasta kohtauksesta saisi selvän. Nytkään ei kovin hyvin onnistuttu.
Kolme poikaa olivat päteviä.


Ai niin.. ja se kolmen euron kahvikin (ilman maitoa) oli hyvin haaleaa...


ENO lienee taas tehnyt mestarillisen taikahuilun ainakin niiden oman hehkutuksen mukaan. Kuvat ja videot näyttävät, että näyttämöllä ollaan myös aika modernia ja räväkkää.

Janne muuten mainosti  tiistain Amadeuksessa, miten tässä kuussa saa Figaron häät tuplasti ensi-illan Helsingissä kahdessa opinahjossa. Suosittelen ennemmin menemään niihin kuin tähän.



Lauantaina on Musiikkitalossa Elias-oratorio, joka lähetetään myös suorana.

Elias (op. 70) (1838). Se oli Felixin viimeiseksi jäänyt teos sillä se sai hjärtslaagin Leipzigissa muutamaa viikkoa myöhemmin 38 vuotiaana.

Elias oli profeetta, joka totesi Israelin Samarian kaupungin kuninkalle (Ahab) ja kuningattarelle (Isebel), ettei sadetta tipu ennen kuin hän sanoo. Jumala oli suutuksissa koska ne palvoivat sateen ja myrskyn jumalaa Baalia (Belsebuup ja Hannibal ovat paikallisia variaatioita) eikä Jahvea.
Kuningatar yllyttää kansaa tappamaan Eliaksen. Obadja niminen mies alkaa kuitenkin käännyttämään kansaa. Enkeli neuvoo Eliaksen leiriytymään Crithin purolle, jonne korpit (der Rabe, -n) ystävällisesti kantavat aamuisin ja iltaisin leipää. Jouten olevalle Eliakselle enkeli antaa nakin käydä herättämässä henkiin Zarpathin kaupungissa lesken lapsi.

Kolmen vuoden kuluttua Elias tulee takaisin kuninkaan luokse, joka on vielä hengissä kuivuudesta huolimatta. He ovat pehmenneet tarpeeksi ja väsäävät Carmelin vuorelle pari alttaria Eliaksen ohjeen mukaisesti. Baalin papit yrittävät pyytää tulta alttarille niiden jumalilta kolmesti onnistumatta siinä, mutta Elias tilasi tulen helposti ja kehottaa kansan kääntymään ja tappamaan Baalin profeeeetat. Obadja tilaa Eliakselta saateen ja kolmen rukouksen kuluttua ilmestyy synkkä pilvi ja alkaa satamaan.

Kuningatar alkaa kuitenkin kohta taas yllyttämään kansaa tappamaan profeetta. Obadja varoittaa aikeesta ja Elias toteaa että joutaahan tästä jo lähteä (Es ist genug). Enkeli antaa ohjeeksi taivaltaa 40 päivää ja yötä Horeb vuorelle. Sieltä sitten pitää taas lähteä käännyttämään 7000 Israelilaista Baaliin uskovaa. Välillä kolme naista laulaa kappeleen Hebe dein Augen auf. Kun tehtävä on suoritettu tulevat tulivaunut hakemaan sankaria ja on loppukuoron aika.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen