04.02.2016

Kafkaa



 Myös HS kehui keskiviikkona Svenska teaterinin uutta Kafkan novelliin perustuvaa näytelmää. Sai neljä tähteä. Höblän juttu tuli jo torstaina ison etusivun kuvan kera. Arvostelun siteerauksia sekä valokuvia on näytelmän kotisivulla.

Kuvassa on Gregor, joka masentuu ja muuttuu koppakuoriaiseksi (skalbagge), joka kiipeleilee erittäin sujuvasti kuin sirkustaiteilija teatterin seiniä ja lavasteita vaikka onkin ns. tavan näyttelijä. Viulua soittava sisko ruokkii Gregoria, ja vanhemmat koittavat olla reippaana ja muka tienata elantoa Gregorin sijaan, mutta he eivät siedä Gregoria. Lopussa joudutaan ottamaan hyyryläinen, jolle ei Gregoria saisi paljastaa. Lopulta Gregorin kuolemaa haluavat kaikki. Perheen isähahmossa Kafka lienee hakenut omaansa patriarkaalista isäänsä. 

 Etusivun alakulmassa on toinen juttu, jossa todetaan HAMmissa avautunee Toven galleria. Se on tosiaan suhteellisen pieni. Pääjuttu siellä on ruotsinkielisestä työväenopistosta museoon siirretyt kaksi isoa freskoa, jooissa on paljon ihmisiä ml. tupakoiva Tove, ja mäyräkoira.

 Vaihtuvassa galleriassa on ihan kivan värikkäitä töitä. Ai Weiwein näyttely alkaa olla loppumaisilla yläkerrassa kerrassaan massiivisilla teoksilla.
 Ehtiiköhän Sale Svenskikseen? Pöytä on ainakin pahasti edessä..  Tämä näytelmä on yläkerran modernsissa yksinkertaisessa salissa, mutta ainakin näkee ja kuulee.. Lavasteet ovat hienot.
Musiikki ja äänet (mm. kärpäsen surina kovakuoriaisen loukossa) luovat hienon flown. Youtube videon musiikkia en edes muista kuulleeni ja se voi olla turhan skrämmande.
Mukana on paljon modernia tanssia eli mukana on ollut koreografi.



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen