22.07.2017

Rigoletto

 Teosesittelyn pitänyt Tapani Länsiö oli vaikuttunut kyttyräselkäisestä Usko Viitasesta niin paljon alakouluiässä, että pitää häntä vieläkin parhaimpana Rigolettona.
Fugassa on 33 eurolla saatavissa historiallinen DVD.

Länsiön soittamassa pätkässä ei Rigoletton tytär Gilda ole enää kovin nuori..
Pavarotin eräs tunnussävelmistä on ollut La Donna é mobile eli Mantuan herttuaan häilyvistä naisista kertova biisi.

Ohjauksesta riippuen alussa on milloin minkäkinlaisia baccanaaleja hovissa. Tämän kesän ohjauksessa ulkolainen ohjaaja toi ulkomaiset näyttelijät esittämään alastonkohtausta, joka kyllä lyhyt ja tapahtumiin sovelias. Tässä ohjauksessa oli myös seksuaalistatasa-arvoa toteutettu.

Länsiön mukaan toiseksi paras Rigoletto on Ingvar Wixell, joka on myös käynyt Savonlinnassakin monesti. Kuuluisassa kohtauksessa Rigoletto suuttuu hovin väelle, joka on ryöstänyt hänen tyttärensä. Itse asiassa Rigoletto huijattiin mukaan ryöstöön. Tässä ohjauksessa hänen silmänsä peitetiin ja hän luuli olevansa pimeässä.. Sitten hän ennen kahvitaukoa huomaa kauhuksensa kotiin suljettuna olevan tyttärensä olevan poissa.

Gilda on yllättäen rakastunutkin herttuaan.
Tuuli Takala oli illan odotettu kuningatar lavalla ja sai raikuvat aplodit - myös hänen pitkän kotiosoolonumeronsa  aikana. Edessä olevat katsoivat välillä toisiaan hämmästellen. Hänhän on tuota osaa esittänyt aiemminkin. Hän on nykyisin Dresdenin oopperassa.
Rigoletto oli myös hyvä sekä Rigoletton palkkaama palkkamurhaajan Sparafucile (Mika Kares)..

Rigoletolla ei mene kaikki putkeen. Syynä voi olla alussa erään hänen pilkaamansa kreivin kirous. Gilda on nimittäin uhrautunut palkkamurhaajan kohteeksi säästääkseen rakastettunsa herttuan. Rigoletto maksaa toisen puolen palkasta saadessaan ruumissäkin. Hän kuulee herttuan laulavan tutua melodiaa vaikka herttuan pitäisi olla säkissä! Hän katsoo säkkiin ja löytää tyttärensä henkitoreissa, mutta vielä toki aina jaksaa laulaa. Lopussa Rigoletto laulaa Ah, maledizione, eli kosto, joka oli oopperan nimikin aluksi. Ei olisi kannattanut kostaa.
Kohta Rigoletto on myös Kansallisoopperassa.
Toinen vähän Rigoleton kaltainen hahmo on Pajatso. Sitä myös Usko Viitanen on esittänyt. Myös siinä on tyttärestä ja kostosta kysymys.
 Lavasteet oli niukat. Kääntelijät kyllä asiaan kuuluvasti pukeutuneet. Välillä ei kyllä välttämättä olisi ohjauksellista hyötyä kääntelystä huomannut.
Valaistus on aika synkkä. Puvustus oli asiaan kuuluva. Kts. kuva Itä-Savon jutusta.




 Itä-Savon arvio ja tähtien haastettelu.
Oopperajuhlien juttu Gildoista.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen