06.09.2016

Musiikin superviikonloppu

Baritoni Markku N. oli tuonut myyntipöydän oikein alas. Fugasta saa ostaa Elektran taltiointia DVD:lläkin, mutta tuo parin vuoden takainen taltiointi ei varmaan pärjää nykytilanteelle vaikka solistit ovat useimmat samoja..
RSO tarjosi mahtavan soundin. Lang Langin flyygelin kuuluvuus toki hieman riippuu istumapaikasta. Se oli varmasti hyvin tasapainossa orkesterin kanssa.

Netistä varmasti näkee soittajan eleet parhaiten.

Otonkosken arvio Hesarissa. Aamulehden hehkutus.
Blogistikollegan arvio ylimaallisestakonsertista.
Karita Mattilaa voi seurata livenä torstaina.
Tukholman Figaron häät ohjaus oli kyllä aika tylsä. Puutarhurillakin oli tavallinen harmaan puku päällä.

Noh, metsäkohtauksessa oli kyllä puita ja lunta, mikä luettakoon eduksi.

 Kreivi oli minusta paras.

MUTTA:

Viime perjantai jäi monen mieleen pitkäksi aikaa. Risto Nordelkaan ei ollut lauantain radiolähetyksessä oikein toipunut.
Aamulehti hehkutti oopperaa kulttuurivuoden kohokohdaksi.
Janne G: "Elektra är höstens operasensation"

"Jublet på premiären var högljutt och entuasikt".

Jutussa oli hauska väliotsikko "En dysfunktionll familj"
Noh, tosiaan. Äidin rakastaja ja äiti olivat  tappaneet Elektran isän. Kotiin eristettyä  Elektraa kohdellaan huonosti ja välillä pahoinpidellään. Hän nukkuu mieluummin koirien seurassa. Veljestä ei ole tietoa. Sisko ei oikein osaa surra. Ennen kuin veli ilmestyy, piipahtää äitee kotona. Alun Wagnerimainen laulannassa  saattaa vielä väsynyt kuulija nuokahtaa, mutta äidin ja Elektran kohtaamisesta lähtien on täysi draama päällä.
HS:n kritiikin otsikko oli "Elektran kauhu tulee pelottavan lähelle".

Evelyn Herzelius saattaa hieman jakaa mielipiteitä. Mutta oli kertakaikkiaan dramaattinen ilmestys: miten joku jaksaa tuolla volyymillä 2 h. Hesarin arvostelun kuvan nähdessäkin ihokarvat nousi pystyyn. Jopa jalat meni kananlihalle monta kertaa esityksen aikana.
H-I L. "Elektra raivoaa, riehuu, sähisee ja kirku kuin villikissa sekä huutaa kostoa ja vihaa väsymättä läpi vajaa kaksituntisen oopperan".

Kyllä äitinsä ja siskonsa olivat hyviä laulajia myös Waltraud Meier ja Elisabeth Strid. Miessivuosissa oli Mika Pohjonen ja Tommi Hakala.

TS: Huippuesiintyjien hurja Elektra. Tehoa ei vähennä, että orkesteri on ylisuuri, että montun takaseinä on melkein purettu pois.  "Ibland är ljudmassorna nästan öronbedövande".

Hesarin H-I L. "Esa-Pekka Salonen loihtii Kansallisoopperan orkesterista kiehuvan noidankattilan, jossa musiikki kasvaa ja purkautuu äärirajoilleen." jne.

Oopperan on ohjannut jo sittemmin syöpään kuollut Chéreau ja se on kiertänyt  eri oopperataloissa. Nyt on vielä Berliini vuorossa lokakuussa. Suomessa on liput ollut loppuunmyyty jo ajat sitten.

Kuten kuvista näkyy, on näyttämö aika harmaa. En nyt ihan ymmärtänyt, miksi yhtä ruumista piti liikuttaa. Noh, tässä lähes kaikki jää musiikin taustalle. Puvustus oli OK. Kokonaisuus toimi.







Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen