30.05.2016

Super Wagner-viikonloppu

Lauantaina oli ooppera loppuumyyty, kun oli Tristanin ja Isolden viimeinen esitys.

Poikkeuksellisesti tänä keväänä Marken roolissa lauloi 71-v. Matti Salminen, joka sai lopuksi fanfaarit ja kukkasia. Heidi Almin ja Salmisen puheiden aikana ympärillä kuului niiskutusta sieltä sun täältä. Matti ei luvannut, että tuo oli viimeinen kerta. Siksi iltaa juhlittiin 50-vuotta Kansallisoopperan lavalla. Hän aloitti kuorossa 1966.

Tuttu tuli Pariisista asti katsomaan Matin esitystä. 23. Tristan ja Isolde hänellä. Wagnerismi on ihan oma lajinsa.  Myös Minna Lindgren seurueineen jutteli Wagnerista. Wagner-seuralla oli myyntipöytä oopperatalossa.

Mukana laulaneen Lilli Paasikiven ryhmäkuvatweetti.


2013 Matti oli myös Markena samassa roolissa.  
Suurimmat  aplodit ja suitsutuksen joka puolella sai Johanna Rusanen-Kartano. Ihmettelisin, jos hänestä ei ole uuden Ringin Brünnhildeä.

Kolmas illan sankari oli kapellimestari Lintu. Perjantaina oli Musiikkitalo loppuumyyty, kun Linnun johtama RSO päättikautensa Jumaltentuhon finaaliin "Starke Seite" oopperan hard core faneille, Laulamassa oli liettuan kansallissankari sopraano Violeta Ulmana. Outi Paananen haastatteli häntä radiossa väliajalla (saksaksi). Paananen oli myös lauantaina yleisössä. Konsertti huippunumeron kera on toki nähtävissä Ylen webbisivulla. En ollut paikalla minäkään.

Waltteri Torikka oli silloin Melotina, nyt Olli Tuovinen (ja Waltteri yleisössä). Kumpaakin kuulin sunnuntaina:
Tässä ohjelma sunnuntain ilmaiskonserttiin, jonka arvioisin 1,5 kk kirkollisveron arvoiseksi.
Kirkko ei ollut turhan iso sille yleisölle, joka syystäkin oli löytänyt Lättilän ja kumpp. järjestemään konserttiin.

Pekka Kähkösen Wikipedia-sivu summeeraa hänen uraansa. Päivän solistit ovat myös pistäytyneet Lpr:n Laulukisoissa. Tenori Peter Nordman sai jaetun 2. sijan 1999, kuten Timo Riihonen 2008 (1 palkinto jäi jakamatta), Waltteri Torikka voitti 2010, Jenni sai pronssia 2008.

Harmittelin tannoin, että jäi Timo Riihosen ja Jaakko Ryhäsen maakuntakiertueen konsertit väliin, jotka olivat saaneet hurjasti kehuja. Nyt viikon sisällä kuulin kumpaakin, joten tilanne korjaantui hieman. Basso Riihonen kun työskentelee Saksassa (Kiel) niin häntä harvoin kuulee. Toivottavasti tuleva freelance-oopperamme auttaa asiaan, että jonkun keikan saisi. Riihonen laulaa tänä kesänä jo Bayreuthissakin. Ylen juttu toukokuun puolesta välistä.


Kirkon oma mies Henri Hersta soitti urkuja. Hän osaa soittaa todistetusti oopperasäestystä myös flyygelillä, mutta nyt on myös erittäin pätevä flyygelisti mukana. 

Osan kappaleista laulajat lauloivat urkujen vierestä. Vahingossa istuin paikalle, jossa alle 10 m. päässä lauloi Jenni Lättilä, Waltteri Torikka ja Timo Riihonen. Melkein luokkaa once in a life time experience.  Viimeisenä numerona oli Paavon monologi sekä loppukohtaus, jossa Paavo ja naiset alkaa veisata kuolinvuoteella Sinuhun turvaan Jumala, Nytkin kaikki laulajat menivät Timon seuraksi lavalle. Osa yleisöstäkin taisi mennä mukaan. Niin laulajien kuin yleisön silmäkulmat kostuivat. 
Hersta loihti uruista mahtavan soundin. 

Waltteri todisti osaavansa edelleen laulaa oikeita laulujakin. Ostaisin peukahangallisen CD:itä jaeltavaksi, jos hän tekisi hengellisen levyn. Suojelusenkelin pianissimot ja Ahti Sonnisen psalmi  olivat erinomaisia. 

Tristanilta ja Isoldelta ei tässäkään konsertissa jääty paitsi. Toki lauantaista Isoldea ei voi ylittää. 

Riihonen ja Olli Tuovinen esittivät Don Carloksen pitkän dialogin. Riihonen ja Ryhänen olivat esittäneet suurinvisiittorin ja Filipin yhteenoton konsertissaan. Ryhänen oli nytkin yleisössä. Häntä kuulin viikko sitten manantaina Seppo Hovin seurassa. Viisi lauluja ja tarinan iskentää tunti. Ryhänen ja Hovi antaa jälleen syksystä lähtien konsertteja. 70-vuotiaat tenavatähdet, kuten Ryhänen heitä nimitti saavat mukaansa 80-vuotiaan Pentti Lasasen.  

Ylimääräisenä laulajat esittivät vielä Merikannon ja Leinon Oi, Kiitos sa luojani armollinen. Kyllä kelpasi Pekan pilven reunalla tuota konserttia kuunnella! 

Aarne ja Juho esittää ei niin yllättäen Wolffia radiossa.

 Myös Kansallisoopperan entinen pitkäaikainen kapellimestari ja säveltäjä Tikka vietti bileitään kotikirkossaan tässä keväällä. Myös silloin Jenni Lättilä oli solistina ja luottolaulaja Vantaalta, Esa Ruuttunen myös.
Olen 2-3 hänen oopperaa kuullut, enkä ole erityinen fani.
 Maestro itse juonsi ja johti nuoteista istualtaan.




Musiikkikaupungin silhuettia. Tällä viikolla luvassa Metropoliassa Puccinin Le Villi, oopperatalossa balettikisoja sekä Aleksanterin teatterissa niin ikään Ville Saukkosen ohjaama Don Giovanni. http://www.dongiovanni2016.com/ on siis Helsingissä :)

Savonlinnan festarihan alkaa Waltterin tähdittämänä DG:lla (en ole menossa). Leporellona on joissain näytöksissä Plathan, joka oli Waltterin kanssa pari kesää sitten Aleksanterin teatterissa DG:ssa. Ryhänen on komtuurina. Huippumiehitys muutenkin.
Torstaina alkaa Urkuyö ja Aaria -festari Torikan ja Tapiola Sinfoniettan esiintymisellä (lm).


P.S

Jos on Nürnbergin mestarilaulajia Kaufmann ml. haluaa kuunnella niin tanskalaiset tarjoaa. Minna-Liisa Värelä laulaa Valkyriassa samaisella sivulla.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen