29.06.2015

Kirchentag Fazit


Saksan protestanttiset kirkkopäivät olivat tällä kertaa Stuttgartissa. Ihan pieneen paikkakuntaan 97000 kokoaikaista (= keskiviikkoilta - sunnuntaiaamu) vierasta ei mahdukaan. Abend der Begegnungissa on helposti 250000 kävijää.

Tässä vain pieni yleiskatsaus. Kuvia tulee lisää muina päivinä.

Taustalla oleva profeettapatsas on Kirkkopäivien julkistarahoitusta (8,6 Meur) vastustava porukka.
Se on pieni summa tuon kokoluokan tapahtumasta.
Todennäköisesti minäkin kulutin hotelli mukaan lukien likemmäs tuhat euroa, kun olin Stuttgartissa kuusi yötä. Suuri osa porukasta (erit. ryhmät) on koulujen lattioilla tai kotimajoituksessa.

Saksan ulkopuolelta oli 6000 vierästa, joten en ollut ihan ainoa outo tapaus. Kuuluisin lienee Kofi Annan. Myös mm. Melinda Gates oli mukana säätiötä edustamassa.





Törmäsin ainakin kouralliseen suomalaisia mm. yhden piispan bongasin. Stuttgartin suomalaisella seurakunnalla oli koju.

Siellä myyntiin Berliinin työttömien tekemisä hyttyspönttöjä (Mückenhäuschen), joista saaduilla rahoilla autetaan Berliinin ja Stuttgartin asunnottimia.


Renkaan webbi-sivulla on raportti suomalaisen srk:n näkökulmasta.



Suomi-tuontitavaraa oli myös dance-messu, johon en ehtinyt..



Uskonnon lisäksi kirkkopäivillä on politiikka aina vahvasti läsnä. Liittokansleri- ja presidentti sekä liuta ministereitä on läsnä puhumattakaan osavaltion johdosta.


Die "Balance zwischen spiritueller, frömmigkeitlicher Stärke und ernsthafter, fairer Debatte" sei gut gelungen, freute sich Generalsekretärin 

Vuoden ja kevään aktuaalisin asia on toki Välimeren pakolaistilanne. Saksaan tulee vuoden aikana todennäköisesti 400000 pakolaista. Kiistaa Saksan sisällä on ollut ns. Kirchenasylestä, jossa kai kirkollisia tiloja on käytetty viisumittomien pakolaisten suojelussa. Taannoin yhdessä osavaltiossa (NRW) 230 kirkkoa soitti sata kellonlyöntiä vuodesta 2000 lähtien 23000 hukkuneen muistoksi.

Mediatähti ja kirjailija  päivistävä ex. piispa (sai aikoinaan lähteä rattijuopomuksesta) Käßmann on yleisön ikisuosikki. Tänä vuonna sillä ja kumppaneilla oli jokin rauhanketjutempaus, joka ei ilmeisesti sopinut Kirkkopäivän viralliseen ohjelmaan.

Avajais- ja loppujumalanpalvelukset televisioittiin. Tapahtumia on 2500 käytännössä kolmen päivän aikana, joten ohjelman analysointiin kuluu helposti tunteja aikaa. Mukana tulee toki hyvä kartta sekä pääsylipulla voi matkustaa ilmaiseksi.

Kirkkopäivän Losung oli "Damit wir klug werden".

„Unsere Tage sind gezählt, also ist es besonders wichtig, dass wir uns auf die Langfristigkeit ausrichten, denn fast alles wird ja nach uns weiter vorankommen – auch ohne uns“, sagte Barner. 

På finska: Ps 90:12 "Opeta meille, miten lyhyt on aikamme, että saisimme viisaan sydämen. "

ARD:n Puolen tunnin dokumentti jälkikatsaus.

Tilaisuuksien tekstejä on jotain luettavissa verkkosivulta. Hakukenttään voi antaa myös tyhdän arvon.
Myös muutamia valokuvia on valikoitu erilaisista tilaisuuksista.

Ainakin monille kirkkopäivät jää historian todennäköisesti lämpimimpänä mieleen. Jonain päivänä oli +34 ja järjestöjen teltoissa (Markt der Möglichkeiten) ei ollut ilmastointia.
Onneksi alueella oli järjestetty vesihanapisteitä. Tässä olisi ympäristöystävällistä ja edullista ideaa myös moneen suomaanlaiseen tapahtumaan ja miksei vaikka kappatorin laitaan.


Suurimpia konsertteja oli perinteinen Wise Guys -konsertti, jossa oli tunnin. Andreas Bourani on viime vuoden suosituimpia artisteja johtuen mm. Ein Hoch Auf Uns - kappaleesta, joka sai jalkapallokisojen aikana suuren suosion.

Mm. Kirkkopäivän kävijöiden ikärakenne selviää täältä piirakasta.
Seuraavan kerran tavataan Berliinissä toukokuussa 2017. Päättäjäisjumalanpalvelus järjestetään Wittenbergissä (mahtaa olla kiinnostava logistinen operaatio, jos meinaavan normaalin 100000 ihmistä sinne siirtää), koska silloin on reformaation 500. juhlavuosi, jota on jo valmisteltu ja alustettu monin tavoin.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen