30.06.2015

Värikästä menoa

 Pietarilaispoliitikko vaati lauantaina Facebookkia suljettavaksi, koska siellä on sateenkaarisovellus USA:n supreme courtin päätöksen kunniaksi.














 Ylen ruotsinkieliset uutiset kertoivat maantaina, että transsukupuolisista henkilöistä

68 procent av de finländska transmännen har haft självmordstankar och 24 procent av dem har försökt begå självmord.

Amnestyn webbisivu summeraa, mikä vika on Suomen nykyisessä translaissa vialla. 








eläimellistä menoa :)
Korkeasaari pääsi uutisiin amurinleopardin pennulla.






29.06.2015

Kirchentag Fazit


Saksan protestanttiset kirkkopäivät olivat tällä kertaa Stuttgartissa. Ihan pieneen paikkakuntaan 97000 kokoaikaista (= keskiviikkoilta - sunnuntaiaamu) vierasta ei mahdukaan. Abend der Begegnungissa on helposti 250000 kävijää.

Tässä vain pieni yleiskatsaus. Kuvia tulee lisää muina päivinä.

Taustalla oleva profeettapatsas on Kirkkopäivien julkistarahoitusta (8,6 Meur) vastustava porukka.
Se on pieni summa tuon kokoluokan tapahtumasta.
Todennäköisesti minäkin kulutin hotelli mukaan lukien likemmäs tuhat euroa, kun olin Stuttgartissa kuusi yötä. Suuri osa porukasta (erit. ryhmät) on koulujen lattioilla tai kotimajoituksessa.

Saksan ulkopuolelta oli 6000 vierästa, joten en ollut ihan ainoa outo tapaus. Kuuluisin lienee Kofi Annan. Myös mm. Melinda Gates oli mukana säätiötä edustamassa.





Törmäsin ainakin kouralliseen suomalaisia mm. yhden piispan bongasin. Stuttgartin suomalaisella seurakunnalla oli koju.

Siellä myyntiin Berliinin työttömien tekemisä hyttyspönttöjä (Mückenhäuschen), joista saaduilla rahoilla autetaan Berliinin ja Stuttgartin asunnottimia.


Renkaan webbi-sivulla on raportti suomalaisen srk:n näkökulmasta.



Suomi-tuontitavaraa oli myös dance-messu, johon en ehtinyt..



Uskonnon lisäksi kirkkopäivillä on politiikka aina vahvasti läsnä. Liittokansleri- ja presidentti sekä liuta ministereitä on läsnä puhumattakaan osavaltion johdosta.


Die "Balance zwischen spiritueller, frömmigkeitlicher Stärke und ernsthafter, fairer Debatte" sei gut gelungen, freute sich Generalsekretärin 

Vuoden ja kevään aktuaalisin asia on toki Välimeren pakolaistilanne. Saksaan tulee vuoden aikana todennäköisesti 400000 pakolaista. Kiistaa Saksan sisällä on ollut ns. Kirchenasylestä, jossa kai kirkollisia tiloja on käytetty viisumittomien pakolaisten suojelussa. Taannoin yhdessä osavaltiossa (NRW) 230 kirkkoa soitti sata kellonlyöntiä vuodesta 2000 lähtien 23000 hukkuneen muistoksi.

Mediatähti ja kirjailija  päivistävä ex. piispa (sai aikoinaan lähteä rattijuopomuksesta) Käßmann on yleisön ikisuosikki. Tänä vuonna sillä ja kumppaneilla oli jokin rauhanketjutempaus, joka ei ilmeisesti sopinut Kirkkopäivän viralliseen ohjelmaan.

Avajais- ja loppujumalanpalvelukset televisioittiin. Tapahtumia on 2500 käytännössä kolmen päivän aikana, joten ohjelman analysointiin kuluu helposti tunteja aikaa. Mukana tulee toki hyvä kartta sekä pääsylipulla voi matkustaa ilmaiseksi.

Kirkkopäivän Losung oli "Damit wir klug werden".

„Unsere Tage sind gezählt, also ist es besonders wichtig, dass wir uns auf die Langfristigkeit ausrichten, denn fast alles wird ja nach uns weiter vorankommen – auch ohne uns“, sagte Barner. 

På finska: Ps 90:12 "Opeta meille, miten lyhyt on aikamme, että saisimme viisaan sydämen. "

ARD:n Puolen tunnin dokumentti jälkikatsaus.

Tilaisuuksien tekstejä on jotain luettavissa verkkosivulta. Hakukenttään voi antaa myös tyhdän arvon.
Myös muutamia valokuvia on valikoitu erilaisista tilaisuuksista.

Ainakin monille kirkkopäivät jää historian todennäköisesti lämpimimpänä mieleen. Jonain päivänä oli +34 ja järjestöjen teltoissa (Markt der Möglichkeiten) ei ollut ilmastointia.
Onneksi alueella oli järjestetty vesihanapisteitä. Tässä olisi ympäristöystävällistä ja edullista ideaa myös moneen suomaanlaiseen tapahtumaan ja miksei vaikka kappatorin laitaan.


Suurimpia konsertteja oli perinteinen Wise Guys -konsertti, jossa oli tunnin. Andreas Bourani on viime vuoden suosituimpia artisteja johtuen mm. Ein Hoch Auf Uns - kappaleesta, joka sai jalkapallokisojen aikana suuren suosion.

Mm. Kirkkopäivän kävijöiden ikärakenne selviää täältä piirakasta.
Seuraavan kerran tavataan Berliinissä toukokuussa 2017. Päättäjäisjumalanpalvelus järjestetään Wittenbergissä (mahtaa olla kiinnostava logistinen operaatio, jos meinaavan normaalin 100000 ihmistä sinne siirtää), koska silloin on reformaation 500. juhlavuosi, jota on jo valmisteltu ja alustettu monin tavoin.

28.06.2015

Sateenkaaren alla

Saksan protestanttisten kirkkopäivien eräs (valitettavasti) aina ajankohtainen teema oli samaa sukupuolta olevien avioliitto.
Monet Saksan evankelisen kirkon johtajat ovat ilmaisseet tukensa, mutta usean maakirkon maassa asia ei ole vielä edennyt, joskaa myös maallinen valtio ei ole myöskään edes avioliittoa päättänyt johtuen kristillisdemokraattien (CSU/CDU) vastustuksesta. Münchenin piispa ja EKD:n jonkinsortin puheenjohtaja Bedford-Stroh ilmaisi kirkkopäivien alla aamu-TV:ssä, että
Wenn gleichgeschlechtliche Paare den Wunsch hätten, verbindlich zusammenzuleben, begrüße er das




Uuttaa kirkkopäivillä oli sukupuoli (gender) liittyvä teema (keskus), jossä mm. esiintyi improvaatioteatteriryhmä.

Berliinin CSD:ssä oli USA:n suurlähetystö panostanut tuoretta avioliittopäätöstä juhlien.
Saksassahan ei olla sinne asti päästy. Spiegelin ingrenssi sanookin

Die USA haben die gleichgeschlechtliche Ehe legalisiert. Ein historischer Paukenschlag, der andere westliche Länder beschämen sollte. Allen voran Deutschland, das zaudert und sich herausredet.

Myös Hgin suurlähetystöllä oli Pride-viikon perjantaina coctail-tilaisuus.
Obama oli aloittanut muistopuheen lopuksi Amazing Grace biisin. Se kuultiin viime perjantaina Kallion kirkossa Pride viikon sateenkaarimessussa upeaäänisen helsinkiläisen drag artistin ja pianosäestäjän esittämänä. Aplodit olivat runsaat. Liekö paikalla ollut  200 ihmistä.
Hgi:n srk:n tiedote.
Sunnuntain kirkkovuoden teema oli Pride-viikolle sopiva.

27.06.2015

Boccanegran Simoni

Frankfurtin oopperan Simon Boccanegra oli tyypilliseen saksalaiseen tapaan melko modernisti ohjauttu, mutta ei se minua haitannut. Kts. kuvat.


 Bretzeleitäkin on tarjolla. Hintataso on Suomen luokkaa.

Lindgren esitelmöi tähtisopraanoista.
 Ulkoterassi on suosittu.


 Vähän erilaiset näkymät kuin Töölönlahdelle tai vaikka Mynssenin historialliselle aukiolle.


Oopperasta on kaksi versiota (1857 ja 1881). Myöhäisempi on tutun Arrigo Boiton versio
Ei tuo mitään Verdin parhaimmistoa suinkaan ole, joskin Youtubessa on kyllä monta kokonaisesitystä. Bassoaaria Il lacerato spirito on melkein oopperagaalakamaa  Myös Mattilalta löytyy aarioitaKuorokohtausta voi katsella Metistä. 

Ohjaus oli moderni. Tavalliset vaatteet, metalliportaita, jakkara ja tuoli tyyliin.
Alussa myös orkesteri oli peitetty esiripulla. Sitten kuoro ja laulajia seisoi lavalla liikkumatta. Jotkut jo vieressä alkoivat vitsailla "Dirigent steht im Stau?", mutta sitten "Jetzt bewegt sich jemand!". Lopussa kuoro asettuu jälleen samanlaiseen tilanteeseen ja valot himmenevät. Solisteissa ei ollut valittamista, erityisesti tenori Kim oli hyvä.


Juoni ei ole selkeimpiä. Lyhyesti ja ytimmekkäästi kyse on vallasta ja rakkaudesta yllättäen eikä ruumiiltakaan vältytä, kuten kunnon oopperassa yleisesti. Tässä vieläpä väärinkäsityksen takia äijä surmaa appiukkonsa.


 Baritoni S.B on aluksi menestyksekäs merirosvo, joka valitaan Genovon dogeksi esinäytöksen lopussa. Hän ei tahtoisi, mutta eräs syy on overridata basso Jacopon kielto avioliitto Marian kanssa, jota hän pitää arestissa, jonne hän kuolee.  Simonilla on Marian kanssa lapsi, jota Jacopo kiristää Simolta, jotta hän saisi Mariansa, joka tosin on jo kuollut, mutta Simon ei sitä tiedä.  Lapsi on hävinnyt ilmeiseseti lastenhoitajansa kera.  Jacopo kiroaa Simonin, joka sittemmin löytää Marian kuolleena, mutta samalla hänet valitaan dogeksi.

25 vuoden päästä eräs Amelia pitäisi mennä dogen suosikin baritoni Paolon kanssa naimisiin, joskin Amelie rakastaa tenori Gabriele Adornoa, vaikka ei tykkää hänen osallisuudestaan dogen syrjäyttämiseen tarkoitettuun salajuoneen.
Adorno kysyy Paolon ohjeistamana lupaa avioliittoon papilta, joka on itseasissa Jacopo, jonka oletettiin olevan kuollut. Pappi antaa suostumuksensa.
Gabrielelle väitetään, että Amelie Grimaldi onkin ei-aatelinen ja ollut orpotyttö, joka on lähetetty hankkimaan takaisin dogen takavarikoimaa Grimaldi-suvun omaisuutta.
Kun doge kertoo Amelielle hänen armahtavansa Amelien veljiä, hän tunnistaa amuletista tyttärensä ja koska hän saa tietää, että Amelie rakastaa Gabrielea, hän kieltää avioliiton Paolon kanssa, josta Paolo pahoittaa mielensä ja päättää viedä Amelien väkisin Pietron kanssa.

Kesken kokouksen alkaa kuulua mielenosoitusten ääniä, dogea puolesta ja vastaan. Senaatin eteen tuodaan Adorno, joka on tappanut Amelien sieppaajan ja epäilee itse dogen olla sieppauksen takana. Amelie saapuu parhaiksi paikalle ja kiistää dogen osallisuuden ja nähdessään paikalla Paolon, laulaa hän, että syyllinen on tässä tilassa. Doge ymmärtää, että Paolosta on kyse ja piruuttaan käskee Paolon kiroamaan sieppaajan muiden vaatiessa niin ikään kostoa.

Genovasta karkoitettu Paolo haluaa myrkyttää Jacopon ja Adornon avulla - huolimatta siitä, että doge on vapauttanut herrat vankilasta. Adornolle uskotellaan, että doge on Amelien rakastaja semminkin kun Amelie löytyy dogen asunnosta. Amelie ei kerro Adornolle olevansa dogen tytär ja Adorno vieläpä salaa näkee Amelien ja dogen tunteikkaan keskustelun, jossa Amelie pyytää Adornolle armahdusta. Amelie on rakastunut pelastajaansa Adornoon ja kertoo siitä dogelle.  Doge ehtii juoda hetkeksi tainnuttavan myrkkyjuoman ja Amelie saapuu paikalle estämään puukotuksen. Doge herää kertoo Adornollekin olevansa Amelien isä. Katuva Adorno liittyy dogen puolelle ja aikovansa esittää dogen vastustajien tekevän rauhan.

Salaliitto kaatuu, ja Paolo tunnustaa olevansa myrkytyksen ja kidnappauksen takana.
 Paolo tuomitaan kuolemaan. Myrkytetty ja kärsivä doge menee papin luo, joka onkin kuolleeksi luultu Jacopo, joka onkin Amelien isoisä. Seikka, joka selviää vasta nyt Amelielle ja Jacopolle. Doge nimittää Adornon seuraajakseen sekä siunaa heidän liittonsa.


Frankfurtin Don Giovanni oli toki tuttu juttu. Tässä lähes alkuperäisiä elementtejä ts. vanhan ajan ohjauksessa ml. vaatetus komtuuri ei ollut mikään sähköiseseti vahvistettu jättiläinen ja jäi vähän vaisuksi. Erikoisinta ohjauksessa oli Don Giovannin vanheneminen oopperan kuluessa. Loppuaikana keppikin oli tarpeen. Kts. kuvat.
Helvetti oli toteutettu punaisella kankaalla. Aseita oli mukana DG:n metsästyskohtauksessa sentäs.

P.S
FAZin video kertoo, miten robotti astui Berliinin Koomisen-oopperan lavalle. Aikamoinen sekasotku näkyy olevan.

P.P.S
Taannoin lehdessä muisteltiin, miten 2012 Bonnissa urheiluseuran toimesta osoitettiin mieltä banderolleilla tyyliin "Mama, ich will nicht in die Oper". 

P.P.P.S
Alfa Romeo lanseerasi tällä viikolla Boccellin esittämän Nessun dorman avulla uuden malli.