31.05.2015

Firenzen katedraali ulkoa

 Amerikkalaiset nuoret naiset tulivat kulman takaa: I think we found it. Oh my God!

 Areenassa on vielä muutaman viikon aikaa katsoa dokumentti kupolin poikkeuksellisesta rakenteesta.
 Kuten suomenkielisestä wikisivusta näkee, Santa Maria del Fiore on Euroopan 5. suurin kirkkorakennus (niistä on minulla vielä näkemättä Sevillan katedraali).
 Nykyisen katedraalin rakennus alkoi 1296 ja se valmistui 140 vuoden työn jälkeen. Julkisivu tosin on vuodelta 1887. Sitä ennen siinä oli ollut 400-l. rakennettu katedraali.





30.05.2015

Kuoroja


Nuorekas Kammarikuoro Kaamos kuuluu varmasti pk-seudun top15 kuoroihin. Nytkin kuoro venyi kahdeksaan kieleen ja viiteen nykymusiikin kantaesityksiin, jotka esiteltiin vuorotellen enemmän tai vähemmän liittyen kuten kuvasta näkee. Säveltäjiä oli paikalla kai kaikki. Vain tuo In Via oli semmoista "kuoromusiikkia", josta en niin hirveästi perusta.

Ohjelmalehtinen oli tyylikäs. Sisälsi alkuperäiset sanat, käännöksen sekä säveltäjän kirjoittaman pienen esittelyn kappaleesta sekä säveltäjien lyhyet esittelyt. Myös naamakirjasivu on ansiokas tässä suhteessa.

Höblan Liljeroos piti kuulemastaan. Kuva on kyllä Meilahden kirkosta tn. joulukonsertin ajalta.
Myös HS:n Lampela ehti paikalle.
Temppeliaukion kirkossa oli Hallen 899-vuotta vanha poikakuoro. Ikähaitari lienee ollu 7-17 vuotta.
Suomen kiertuetta varten selkeästi oli harjoiteltu Kuusistoa ja Sibeliusta. Ihan OK meni. Yksi säveltäjistä Axel G. oli  mukana säestämässä uruilla joitain kappaleista. Varmasti oli jokaiselle jotain uutta. Turhan vähän ihmisiä. Niinpä kuoron blogi kirjoitti Insider-Konzertista.  Felskirchen varmasti jätti vaikutuksen, ettei melko tyhjä kirkko haitannut. Sinitaivas pilkotti kivasti katon pystyikkunoista.
Kirkon muoto mahdollisti levittäytymisen lähes ympyräksi ympäri kirkkoa.

Der blaue Himmel des nordischen Frühlings schien weich durch die vielen schmalen Scheiben am Rand der gewölbten Kuppel auf die gut verteilte kleine Schar der Hallenser durchsetzt mit Gasteltern, einem Diplomatenpaar und ein paar wenigen Zaungästen.

Da leider - möglicherweise mangels Werbung bzw. Hinweisen auf das Konzert - wenige einheimische Zuhörer zugegen waren, konnten die aus der Heimat angereisten Eltern deutlich ausgemacht werden. Das Konzert war wieder sehr gut. 

Viikon hitti on Händelin aaria "Cuopre tal volta il cielo", jonka toki DiFi esittää parhaiten, joskaan ei Youtubesta löytyvästä esityksessä moittimistakaan ole.




27.05.2015

Chopin-mättöä


Nuorten lupaustan jälkeen oli lopussa oli kaikkien tuntema setä, jonka kaikkien tuntema scherzo oli kyllä huipentuma. Herrat Lepistö ja Sippola olivat Kantapöydän vierainakin keväällä. Kumpikin on soittanut RSOn nuorten solistien konserteissa, kuten myös Ruhmo. Yleisössä istui opettajia koko joukko.
 Fazioli ei ole hassumpi. S&S:n vonkui muutenkin.
 Wegelius-sali on Siban oppilaitosrakennuksessa. Ei kovin kaukana oopperalta.
 Gussekin, joka ei ollut konsertissa, on jo saanut taulun. Ihan tyylikäs toteutus.
 Wegelius itte.