04.03.2012

Gut genug?

Saksan evankelisen kirkon paastoteemana on seitsemän viikkoa ilman (Die Fastenaktion der evangelischen Kirche). Nyt ollaan jo toisella viikolla. Kyse ei ole rantakuntoruokadietistä vaan liian suurien tavoitteiden välttämisestä. Symbolina kampanjassa on moderni siivekäs Ikaros, joka sulatti siipensä noustessaan ahneuksissaan liian korkealle.

Kampanjan elämänläheinen ja korkeatasoinen avajaisjumalanpalvelus on ZDF:n Mediathekissä. Sieben Wochen ohne falschen Ehrgeiz kampanja  kehottaa siis tunnistamaan rajansa (kts. TV-mainokset).

Ensimmäisen viikon teksti Baabelin tornin epäonnistuneesta projektista voi toki rinnastaa vaikka liian suureen IT-ohjelmistoprojektiin, jossa toimittaja ja asiakas puhuivat eri kieltä (eikä käytetty ketteriämenetelmiä?).
Tekstissä huomautetaan, että voimien loppumisen lisäksi tunnelikatse saattaa iskeä: Ei ehkä huomaa, että tekee vääriä juttuja eikä näe kokonaisuutta. Luovuus tarvitsee väljyyttää ja rentoutumista ja parhaat ajatukset saattavat tulla vaikka pitkällä kävelyllä.
Pfarrer Vorländer määritteleekin Mein Ehrgeiz soll nicht so groß werden, dass er mir den Horizont verstellt.

Toisen viikon teksti pohtii puutteen (Mangel) olemusta. Joskus vähemmän on enemmän niin tavarassa, viihteessä, mediatulvassa jne. jne. Jos jotain puuttuu, voisiko sen vaan hyväksyä ja opetella elämään tietoisesti sen kanssa? Noh, hifi-harrastajat ovat asia erikseen..

Baijerilaisilta kannattaa opetella yhden lauseen: Basscht scho!


Ulmissa voi usein suunnistaa Münsterin kirkontornin avulla.


Keskikäytävän yllä roikkuu arkkienkeli Mikael.

Münsterin seurakunnan kotisivuilla on mm. Quicktimella toimivia videoita sisältä.

Kirkon torni on maailman korkein 161,53 m. Ei ole varmaan kovin halpa ja helppo pitää tuota kuosissa. Nytkin siellä on tellingit pystyssä, kuten kuvasta näkee. Painavin kello on melkein 5t. Tietysti niitä voi kuunnella youtubessa kuten myös nähdä maisemia. Kun siellä kävin se oli  suljettu 70 metristä ylöspäin. Lisäksi -12 tms. asteen pakkanen ei houkutellut nousemaan. Pääsymaksu olisi ollut kohtuullinen 4 eur.

Tältä urut kuulostaisivat.
Noissa Walcker uruissa näyttää olevan jopa viisi sormiota ja yli 9000 pilliä.

Peruskivi laskettiin 1377. Kirkko kuuluu evankeliseen liigan reformaatiosta saakka (1530).
Kokoloistoonsa se rakennettiin 1890 kansallistunteen voimalla.
Ilmaisessa pienessä kaupunginmuseossa näkee kuvista ja videolta, miten kaupunkia romuttui 1944-45 pommituksissa. Münster selviytyi melko hyvin kun pilotit käyttivät sitä suunnistuksen apuna.

Erikoista olivat suuret vaakunan näköiset Totenschilde (kuolleidenkyltit) kirkon sisäseinillä. Niitä on toista sataa.
Pääalttarilla on koristeellinen ja laaja kuorituolisto (1474) (kts. kuva). saarnastuoli on myös goottilainen.

Erikoisin goottilainen sisustuselementti lienee kastekivi (1474).



Münsterin alttaritaulu on vuodelta 1521.




Patsas Haus der Begegnung (1982) talon vieressä, joka oli 17.12.1944 pommituksiin saakka ev. kolminaisuudenkirkko (1621) ja sitä ennen 1280-l. paikalla oli luostarikirkko, kunnes joutuivat lähtemään reformaation tieltä.
Nykyisin siellä ainakin voi järjestää konsertteja.




St. Georg näyttää ulkoa ja sisältä goottilaistyyliseltä.

Poikkeuksellista on sen katon koristelu.

Ympäri kirkkoa on myös maalattu pyhimyksiä seinille.



St. Georgin urut ja Maria.


Lienee joulunajan erikoisuus tämä huolella poimittu juurakko, joka toimii kukan pidikkeenä. Sanomaa voi miettiä kukin tykönään.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen